Energetika

Uporabo jedrske energije zaupati mlajši generaciji!

Mladi jedrski strokovnjaki, raziskovalci in znanstveniki morajo dobiti primerne priložnosti in spodbude za svoje delo.
Uporabo jedrske energije zaupati mlajši generaciji!

To je eden pomembnejših poudarkov, ki ga je evroposlanka dr. Romana Jordan pred dnevi izrazila na pogovoru s skupino študentov iz držav Evropske unije, ki so se udeležili Mednarodne konference jedrskih inženirjev v ZDA (ICONE-20).  

Po zaključku odmevnega mednarodnega srečanja jedrskih strokovnjakov v Kaliforniji je dr. Jordan med drugim povedala, da je kot glavna področja razvoja jedrskih znanosti zasledila izboljšanje jedrske varnosti, razvoj novih reaktorjev in podaljševanje njihove življenjske dobe.  

Področje jedrske energije je po besedah evroposlanke za mlade zelo perspektivno, in to ne le v državah z obsežnim razvojem jedrskega programa, temveč tudi v državah, ki želijo ohraniti obstoječo proizvodnjo jedrske energije. Analize za EU so namreč pokazale, da bo v naslednjih letih moralo priti do zamenjave generacij, saj se bo velika večina obstoječih jedrskih inženirjev upokojila. Hkrati jedrsko področje zahteva nenehne izboljšave varnosti, s tem pa raziskave in inovacije, pri čemer so mladi, izobraženi in fleksibilni kadri še kako pomembni.  

»Dobro usposobljeni strokovnjaki z visoko ravnjo znanja in primerno razvitimi spretnostmi ter inovativnim karakterjem so pogoj in temelj za prihodnjo uporabo jedrske energije. Zato morajo mladi strokovnjaki, raziskovalci in znanstveniki dobiti primerne priložnosti in spodbude za svoje delo. Omogočiti jim je potrebno kakovostno usposabljanje na najrazličnejših univerzah in inštitutih ter podpirati njihovo mednarodno sodelovanje,« meni dr. Jordan.  

Kot je ob tem še poudarila, moramo zaupati in verjeti v mlade in prihodne generacije. Oni bodo namreč tisti, ki bodo usmerjali napredek v znanosti in odločali o prihodnosti novih tehnologij ter nizkoogljičnih energetskih mešanic. (mj)  

Več o tem v naslednji številki tiskane revije Naš stik.