Energetika

Uspešen prvi info dan MOPE

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes v Ljubljani organiziralo prvi »Info dan MOPE«, na katerem so predstavili aktualne in prihajajoče javne razpise oziroma finančne spodbude namenjene prebivalcem, podjetjem, javni upravi in nevladnim organizacijam. Gre za finančna sredstva, ki jih dodeljuje ministrstvo, pa tudi družbi Eko sklad in Borzen. Cilj razpisov je spodbujati trajnostni razvoj, zmanjševati negativen vpliv na okolje in prispevati k boju proti podnebnim spremembam.

Uspešen prvi info dan MOPE

Na »Info dnevu MOPE« so obiskovalke in obiskovalci lahko spoznali možnosti financiranja energetskih in okoljskih naložb ter spodbujanja trajnostne mobilnosti. Poleg zaposlenih na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so bili obiskovalcem na voljo tudi svetovalci Borzenove Kontaktne točke Obnovljivi viri energije in energetski svetovalci mreže Ensvet. Ti kot neodvisni strokovnjaki nudijo brezplačno pomoč pri odločitvah glede energetskih naložb in pri pridobivanju sredstev Eko sklada. 
Kot je v uvodnem nagovoru povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, je bil namen dogodka približati razpise vsem zainteresiranim javnostim, da dobijo informacije in nasvet iz prve roke. Izpostavil je tudi, da so na ministrstvu v zadnjih dveh letih za zeleni prehod samo preko Eko sklada in Borzena prebivalcem in gospodarstvu namenili več kot 350 milijonov evrov in dodal, da bodo za projekte OVE v naslednjih treh letih samo preko Borzena namenili še 271 milijonov evrov in za trajnostno mobilnost 17 milijonov. Ob tem ne gre prezreti, da so kar 22,5 milijona evrov subvencij usmerili tudi za zmanjševanje energetske revščine ter poenostavili postopke za njihovo dodeljevanje. 

Največ zanimanja za samooskrbne sončne elektrarne 

Največ zanimanja so sicer obiskovalci pokazali za prihajajoče Borzenove razpise s področja samooskrbe, s katerimi ministrstvo spodbuja naložbe v samooskrbne sončne elektrarne za proizvodnjo električne energije in naložbe v shranjevanje energije, ter za energetsko učinkovite rešitve za ogrevanje in hlajenje. V primerjavi s preteklimi dvajsetimi leti smo v Sloveniji samo v slabih dveh letih več kot podvojili moč sončnih elektrarn, priključenih na omrežje, na več kot 1.200 MW. To pomeni, da s sončno energijo pokrijemo potrebe več kot 250 tisoč gospodinjstev oziroma njihovo letno porabo električne energije. To je tudi razlog, zakaj so svetovalci ministrstva in partnerskih organizacij prejeli ogromno vprašanj glede razpisa za sofinanciranje samooskrbnih elektrarn in kombinacije elektrarn s hranilnikom, ki so bile priklopljene po novi uredbi o samooskrbi. Razpis v višini 30 milijonov evrov bo objavljen 7. junija, prav tako ponovitev razpisa za sončne elektrarne za pravne osebe, zadruge in samoupravne lokalne skupnosti. 

Prihajajo tudi razpisi za spodbujanje trajnostne mobilnosti

Z Borzenovimi razpisi trajnostne mobilnosti bo ministrstvo spodbujalo nakup električnih koles ter uporabo električnih vozil, financirajo tudi nakup e-polnilne infrastrukture. Prebivalci tako že težko pričakujejo 3. junij, ko bo odprt razpis za subvencioniranje nakupa mestnih električnih koles, električnih zložljivih koles in električnih tovornih koles. Razpis za sofinanciranje nakupa e-vozil in polnilne infrastrukture za fizične in pravne osebe pa bo objavljen jeseni.
Razpisi na okoljskem področju so namenjeni nevladnim organizacijam za financiranje projektov za ohranjanje okolja ter prebivalce spodbujajo k prehodu na čistejše vire ogrevanja z zamenjavo zastarelih malih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami. Spodbude, financirane iz Podnebnega sklada na področju trajnostne gradnje, skupaj s spodbudami gospodarstvu in lesni industriji, prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa in k blaženju podnebnih sprememb. 

Zaradi velikega obiska Info dneva Ministrstva za okolje, podnebje in energijo in zanimanja ljudi za subvencije, trajnostno mobilnost in zeleni prehod, na pristojnem ministrstvu razmišljajo, da bi Info dan v prihodnje organizirali vsaj enkrat letno in še v kakšnem drugem kraju. (bj)

Brane Janjič
O avtorju