Energetika

V Državnem svetu danes potekal posvet o prestrukturiranju premogovnih regij

Dr. Viktor Vračar: Naivno je misliti, da je proizvodnjo iz TEŠ preprosto nadomestiti z alternativnimi viri.
V Državnem svetu danes potekal posvet o prestrukturiranju premogovnih regij

Na pobudo Holdinga Slovenske elektrarne je Državni svet danes organiziral posvet o pogojih, ki morajo biti izpolnjeni, da bomo dobili dober zakon o zapiranju Premogovnika Velenje. Na njem je bilo med drugim poudarjeno, da bi prezgodnje zapiranje premogovnika lahko bilo problematično. »S prenehanjem izkopavanja premoga v Premogovniku Velenje se bo slovenska energetska samozadostnost z 80-odstotne znižala na približno 60-odstotno in naivno je misliti, da je proizvodnjo iz TEŠ preprosto nadomestiti z alternativnimi viri. Ni – saj ti viri ne le da niso zadostni, temveč predstavljajo tudi tveganje za stabilnost slovenskega elektroenergetskega sistema. Izziv, kako poskrbeti, da Slovenija po zaprtju Premogovnika Velenje ne bo še bolj uvozno odvisna, je, poleg okoljskega in socialnega, tisti, ki se ga moramo lotiti nemudoma. Slovenija ne sme postati uvozno odvisna, hkrati se pa nihče od zaposlenih v naši termodiviziji ne sme bati za svojo prihodnost,« je opozoril dr. Viktor Vračar, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne in Termoelektrarne Šoštanj.  
Da ne gre za preprosta vprašanja, je izpostavil tudi član poslovodstva HSE mag. Marko Štrigl, ki je dejal, da Premogovnik Velenje ne nudi samo osnovnega gradiva za TEŠ, ampak je tudi eden največjih slovenskih delodajalcev, zagotovo pa največji v Šaleški dolini. Je podjetje, ki »napaja« Termoelektrarno Šoštanj in je zato posredno zaslužno za proizvodnjo kar tretjine vse slovenske električne energije. Da ima blok 6 TEŠ v našem elektroenergetskem sistemu pomembno vlogo, in je zato treba v prestrukturiranje kreniti premišljeno in pravično ter, da s prehodom ne smemo ogrožati ciljev varne in zanesljive oskrbe z električno energijo, pa sta menila tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak  in državni sekretar z ministrstva za infrastrukturo Blaž Košorok. Na pričakovano veliko rast potreb po električni energiji pa je opozoril direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar, ki je izjave, da je možno hipno nadomestiti energijo iz TEŠ in NEK, ocenil za zavajajoče in dodal, da izpada tako velikih elektrarn prinaša veliko povečanje uvozne odvisnosti Slovenije, posledično pa tudi precejšen skok cen električne energije.
Gostitelj posveta Alojz Kovšca pa je v razpravi izrazil veliko skrb za lokalno okolje.»O tem, kako bo zapiranje Premogovnika Velenje vplivalo na gospodarsko podobo regije, imamo še vedno različne poglede. Zagotovo pa lahko rečemo, da je bil njegov vpliv na lokalno okolje in njegove prebivalce v vsej zgodovini izjemno močan. Pravzaprav sta njegov vpliv in moč vtisnjena v samo identiteto regije kot premogovniške regije, zato moramo, zlasti iz izkušenj podobnih preteklih praks, biti tokrat previdnejši, modrejši in predvsem dolgoročnejši. V Šaleški dolini se skriva veliko tehnološkega znanja, odličnih in zelo iskanih kadrov, zato je naša dolžnost, da to bogastvo optimalno in vsestransko izkoristimo. Zapiranje rudnika se ne zgodi čez noč, a čas je dragocen zaveznik, če vemo, kam gremo, in če to pot osmislimo skupaj,« je dejal Kovšca. (bj) 

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.