Energetika

V Energetiki Ljubljana največja soproizvodnja v Sloveniji

Visoko učinkovita soproizvodnja v Energetiki Ljubljana gotovo sodi med načine proizvodnje elektrike, ki najmanj obremenjujejo okolje.
V Energetiki Ljubljana največja soproizvodnja v Sloveniji

Energetska učinkovitost je nedvomno pomembna tako pri proizvodnji in prenosu električne energije, kot tudi pri distribuciji, ne nazadnje pa tudi pri porabi. Kot v zvezi z zeleno elektriko pojasnjuje Energetika Ljubljana, s potrdili Agencije za energijo o razveljavitvi potrdil o izvoru električne energije zagotavljajo, da je bila vsa električna energija, ki so jo dobavili njihovim gospodinjskim odjemalcem od 1. januarja do 31. decembra 2018, proizvedena iz obnovljivih virov.

V tej družbi zeleno elektriko proizvajajo iz lesne biomase, ki je lokalno obnovljiv vir energije. Vsa elektrika Energetike Ljubljana je proizvedena v soproizvodnji (SPTE), kar pomeni, da je električna energija proizvedena sočasno s toploto za potrebe sistema daljinskega ogrevanja. To je energetsko najbolj učinkovit način izrabe goriva. Energetika Ljubljana je največja uporabnica lesne biomase za energetske namene v Sloveniji.

SPTE bodo nadgradili s plinsko-parno enoto

Energetika Ljubljana oz. njena enota TE-TOL je največja visoko učinkovita soproizvodnja v Sloveniji - delež toplote v obliki vroče vode, ki jo proizvede za sistem daljinskega ogrevanja v Ljubljani, predstavlja kar polovico vse toplote, ki je v Sloveniji proizvedena za sisteme daljinskega ogrevanja. Vsa električna energija je proizvedena v soproizvodnji in predstavlja 3 % vseh potreb po električni energiji v Sloveniji. Sicer pa bo visoko učinkovito soproizvodnjo v enoti TE-TOL v prihodnje nadgradila plinsko-parna enota, ki bo nadomestila del premogovne tehnologije in s katero se bodo nadaljevali ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka ter zagotovitev zanesljive oskrbe s toploto in električno energijo, pojasnjujejo v Energetiki Ljubljana. O pripravah na uresničevanje tega projekta smo na našem portalu že večkrat pisali.

 

 

 

 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.