Energetika

V Laškem poteka 11. konferenca CIGRE-CIRED

Za letošnjo konferenco prijavljenih rekordnih 249 referatov.
V Laškem poteka 11. konferenca CIGRE-CIRED

Največje strokovno srečanje elektroenergetikov, ki poteka na dve leti, tudi letos prinaša vrsto zanimiv in aktualnih tem, ki so povezane tako z reševanjem nekaterih tehničnih vprašanj in uvajanjem novih tehnologij v energetiko kot postavljanjem ekonomskih in bodočih zakonodajnih okvirov. Predsednik slovenske CIGRE mag. Krešimir Bakič je na začetku konference izpostavil, da gre za eno najstarejših svetovnih strokovnih organizacij, ki je bila ustanovljena leta 1921z namenom, da po prvi svetovni vojni spodbudi graditev elektroenergetskih sistemov kot neke nove tehnologije. Kot je dejal, ima CIGRE kot organizacija, ki združuje strokovnjake s področja elektroenergetike, raziskovalne ustanove, univerze in proizvajalce opreme, bogato tradicijo tudi pri nas, saj na slovenskih tleh deluje že več kot šest desetletij. V okviru samostojne Slovenije pa je bilo doslej organiziranih že 11 konferenc, na katerih se je zvrstila cela vrsta strokovnih referatov, ki dokazujejo, da imamo veliko znanja in odlične inženirje, ki so se sposobni kosati z vso svetovno elito.
Včerajšnje slavnostne otvoritve se je udeležil  tudi predsednik države Borut Pahor, ki je uvodoma poudaril, da ga veseli, da se nadaljuje tradicija izmenjave in poglobitve tehniških znanj, ki jo je že pred šestimi desetletji s prvimi strokovnimi konferencami začrtal Milan Vidmar. Kot je dejal, je sam že v vlogi predsednika vlade zaznal, da v Evropi ob bok razpravam o reševanju finančne krize dominirata dve zadevi, in sicer energetska in prehranska suverenost držav, ki sta tudi po njegovem prepričanju ključnega pomena za prihodnji razvoj  vseh nacionalnih gospodarstev. V tej luči je zato še toliko večjega pomena, da lahko Slovenci na osnovi bogate tradicije, lastnega znanja, izmenjave mnenj in izkušenj, suvereno gledamo sogovornikom v oči. Konferenca s tako velikim številom strokovnih referatov, je dejal Borut Pahor, je dober znak tudi za našo prihodnost, saj bomo le s postavljanjem mejnikov pri razvoju novih tehnologij, lahko skupaj napredovali. V času globalne krize potrebujemo sveže ideje, inovativnost in podjetja, ki so sposobna najti nove tržne niše in prodreti tudi na svetovni trg. S še večjim sodelovanjem moramo najti pot za preboj in storiti vse za obuditev velikega znanstvenega potenciala, ki ga v Sloveniji nedvomno imamo. Prestrukturiranje evropske in slovenske energetike ni pomembno le zaradi podnebnih sprememb, ampak tudi zaradi povečanja konkurenčnosti, pri čemer se vse bolj kaže, da je trajnostni razvoj lahko tudi zanimiva tržna niša. Med nedavnim obiskom na Japonskem, je dejal Borut Pahor, so nam pokazali tudi razvoj pametnih skupnostih, katerih temelj je ravno učinkovita raba energije iz obnovljivih virov energije. Gre za nov ekonomski model, ki ni več le stvar jutrišnjega dne , ampak že del stvarnosti in Japonski na ekonomskem področju že prinaša prve prednosti. Zanimiv je tudi primer Estonije, je nadaljeval predsednik države, ki je kljub svoji majhnosti uspela dokazati, da je  z razvojem lastnega znanja tudi v zaostrenih gospodarskih razmerah mogoče dosegati uspehe. Gre za primere, ki jim kaže slediti in tudi ta konferenca je dokaz, je sklenil svoje misli Borut Pahor,da imamo tudi v Sloveniji veliko lastnega znanja, ga znamo razvijati in je lahko, če ga bomo znali pravilno uporabiti, konkurenčna prednost v sodobnem svetu.

Najzaslužnejšim podeljena priznanja

Po uvodnih besedah slavnostnih govornikov so najzaslužnejšim članom podelili tudi posebna priznanja, pri čemer je priznanje slovenskega Nacionalnega komiteja CIGRE – ambasador CIGRE za širitev elektrotehničnih znanj in aktivnosti CIGRE po svetu prejel Andre Merlin iz Francije, priznanje za življenjsko delo Ivan Leban iz IBE, plakete CIGRE za izjemne prispevke v slovenski elektroenergetiki pa dr. Jože Pihler iz Univerze v Mariboru, Rade Kneževič iz Elektra Celje in Janez Zakonjšek iz družbe Relarte.
V popoldanskem delu konference je potekala še razprava na temo upravljanja s sredstvi, 
konferenca pa se danes nadaljuje z razpravami po posameznih študijskih komitejih, pri čemer bo osrednja današnja skupna razprava namenjena okoljski problematiki v energetskih sistemih. Jutri, zadnji dan konference, pa bodo udeleženci spregovorili še o perspektivah slovenske energetike.

Brane Janjič
O avtorju