Energetika

V pripravi projektna dokumentacija za obnovo HE Plave I

Soške elektrarne Nova Gorica nadaljujejo z uresničevanjem projekta doinstalacije in prenove verige hidroelektrarn na Soči.
V pripravi projektna dokumentacija za obnovo HE Plave I

V tem času, kot so zapisali na spletni strani družbe SENG, poteka izdelava projektne dokumentacije (PGD in razpisne dokumentacije za LOT EE, LOT T in LOT A). Pogodba za dobavo in montažo generatorjev v HE Plave I - LOT G je bila podpisana decembra lani. Predračunska vrednost tega projekta znaša okoli 11 milijonov evrov.  

Po pojasnilu družbe SENG je aprila 2016 predviden začetek demontažnih in montažnih del na objektu. Poglavitni namen obnove HE Plave I je zamenjava iztrošene opreme in s tem podaljšanje življenjske dobe elektrarne. Posodobljena elektrarna bo tako omogočala boljši nadzor in lažje vzdrževanje, prav tako se bo povečala zanesljivost obratovanja.  

Obnova ne bo dosti vplivala na proizvodnjo      

HE Plave I bo obratovala tudi v času obnove, potek rekonstrukcije je namreč zasnovan tako, da je vedno eden od dveh agregatov v delovanju. Obdobja, ko elektrarna ne obratuje, so tako krajša in posledično je izpad proizvodnje minimalen. Predvideno je, da se bo obnova končala v letu 2017.  

Soške elektrarne Nova Gorica so omenjeni projekt začele uresničevati že v 90. letih prejšnjega stoletja. Ker takrat ni bilo na voljo dovolj sredstev, so zamenjali le turbine in nekaj pomožne opreme in tako uresničili I. fazo obnove. Sedaj je na vrsti II. faza, ki zajema zamenjavo iztrošene opreme in izboljšavo konceptov nekaterih podsistemov.  

Po prenovi HE Plave I bo sledila prenova zadnje v verigi HE na Soči, to je HE Solkan iz leta 1984. (mj)

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.