Energetika

Vloga ČHE Avče bo v bodoče še pomembnejša

Soške elektrarne Nova Gorica so po osmih letih obratovanja uspešno zaključile prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče.
Vloga ČHE Avče bo v bodoče še pomembnejša

Redni remonti agregata in opreme so ključni za zagotavljanje dolgoročno varnega in zanesljivega obratovanja elektrarne, so pojasnili v družbi SENGDela v ČHE Avče je izvajala japonska družba Hitachi Mitsubishi Hydro Corporation, ki je tudi proizvajalka agregata. Kljub temu, da so  se med potekom remonta pojavila dodatna, nepredvidena dela, so zaključili remont pred načrtovanim rokom. Zahvala za predčasen zaključek gre ekipi sodelavcev SENG-a in ostalim izvajalcem, ki so z znanjem, delom in angažiranostjo prispevali k uspešnemu in predčasnemu zaključku del, so poudarili v SENG-u. 

Obseg in potek remonta

V okviru remonta ČHE Avče, ki se je začel 5. novembra 2018, so najprej izvedli demontažo generatorja in turbine, detajlne preglede in meritve naprav, obnovo obrabljenih delov in odpravili ugotovljene pomanjkljivosti. Nato so sledila vzdrževalna dela na turbini in generatorju ter ponovna montaža. Omenjena dela so bila zaključena v drugi polovici marca 2019.

V začetku aprila 2019 so bili uspešno opravljeni vsi zagonski preizkusi in testiranja pred ponovnim rednim obratovanjem. V času remonta je bila izvedena tudi posodobitev in nadgradnja funkcionalnosti programske opreme sistema vodenja v skladu z vse ostrejšimi zahtevami sistemskega operaterja elektroenergetskega sistema (EES) za obratovanje sistemskih elektrarn kot ključnih elementov za zagotavljanje stabilnosti sistema.

Remont opreme agregata, ki je zajemal turbino/črpalko in motor/generator, je izvedla japonska družba HMH Corporation z lokalnim partnerjem družbo RUDIS in podizvajalcema Montech in Kovit. Ostali izvajalci so bili še ABB Švica za vzbujalni sistem, ABB Inženiring za generatorski odklopnik, HSE Invest za sistem vodenja in drugi podizvajalci.

Pomen in prednosti ČHE Avče

Črpalna hidroelektrarna Avče (ČHE Avče) je prva tovrstna elektrarna v Sloveniji, ki obratuje od leta 2010 in na leto v povprečju proizvede 280 GWh električne energije. Ob vse večjem deležu razpršenih virov, kot so sončne in vetrne elektrarne, ima ČHE Avče v EES vse pomembnejšo vlogo hranilnika energije večjih kapacitet, ki omogoča akumuliranje viškov proizvodnje električne energije. S svojo napredno tehnologijo je elektrarna namreč med prvimi reverzibilnimi črpalnimi elektrarnami s spremenljivo hitrostjo vrtenja v Evropi. ČHE Avče med drugim zagotavlja tudi sistemske rezerve in sistemske regulacije, ki so nujno potrebne za zagotavljanje stabilnosti obratovanja EES.

Prihodnost je v obnovljivi energiji

Vse večji delež razpršenih obnovljivih virov energije zahteva tudi vse večje kapacitete hranilnikov za izravnavanje proizvodnje s porabo električne energije in vzdrževanje stabilnosti sistema. Zaradi tega dejstva ČHE Avče predstavlja enega ključnih elektroenergetskih objektov v Sloveniji, njena vloga pa bo v bodoče še pomembnejša. (mj)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.