Jedrska energija

Vloga SMR v slovenski energetiki – napoved dogodka

Mali modularni reaktorji (SMR) se vse pogosteje omenjajo kot ena od rešitev razogljičenja Evrope, o kateri se vse konkretneje pogovarjamo tudi v Sloveniji. O razvoju SMR v Sloveniji in svetu bodo spregovorili na petkovi konferenci z naslovom Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki.   

Vloga SMR v slovenski energetiki – napoved dogodka

Razvoj na področju malih modularnih reaktorjev (SMR) v evropskem in svetovnem merilu dobiva vse bolj oprijemljivo podobo, tega področja pa ne zanemarjamo niti v Sloveniji. Naša država namreč sodeluje pri projektu Phoenix, ki je del programa zunanjega ministrstva ZDA o temeljni infrastrukturi za odgovorno rabo tehnologije malih modularnih reaktorjev, v okviru projekta pa bodo med drugim preučevali možnosti vpeljave novih jedrskih tehnologij, kot so mali in napredni modularni reaktorji. SMR se pogosto omenjajo kot priložnost za nadomestitev termoelektrarn, zato se kot ena od možnih lokacij omenja tudi lokacija TEŠ.

Medtem pa je Evropska komisija v začetku februarja ustanovila Evropsko industrijsko zavezništvo za SMR, ki je namenjeno povezovanju deležnikov razvoja teh tehnologij znotraj Evropske unije. Cilj sodelovanja je pospešiti uvedbo prvih SMR reaktorjev v Evropski uniji do začetka leta 2030.

O prihodnosti teh tehnologij v Sloveniji bodo na konferenci z naslovom Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki spregovorili mednarodni strokovnjaki, raziskovalci in predstavniki gospodarskih družb, ki delujejo na tem področju. Spregovorili bodo o potrebah slovenskega gospodarstva po nizkoogljični, zanesljivi in cenovno konkurenčni energiji ter evropskih in slovenskih ciljih na področju SMR. Predstavniki družb EDF, NAAREA in newcleo bodo predstavili tudi nekaj konkretnih projektov in zasnov, vlogo raziskav. Izvedeli bomo tudi, kakšna je vloga raziskav, razvoja in izobraževanja pri razvoju SMR ter kakšni so temelji našega odnosa do jedrske energije. 

Konferenco, ki bo v petek, 1. marca 2024 v prostorih GZS, organizirata Gospodarska zbornica Slovenije in poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju