Jedrska energija

Westinghouse: rešitve za jedrsko prihodnost Slovenije

Westinghousove rešitve za jedrsko prihodnost Slovenije so dosegljive že do leta 2030, so prepričani pri ameriškem dobavitelju jedrskih tehnologij.

Westinghouse: rešitve za jedrsko prihodnost Slovenije

Jedrska energija je te dni ena osrednjih tematik slovenske energetike, saj v Portorožu poteka že 32. mednarodna konferenca NENE – New Energy for New Europe. Na njej je rešitve za jedrsko prihodnost predstavili tudi Roman Romanowski, podpredsednik družbe Westinghouse Electric Company, V družbi verjamejo, da je za Slovenijo najzanimivejša reaktorska tehnologija AP1000, ki je na globalnem trgu dosegla status unikatnosti.

Kot so ob tem zapisali v družbi, popolnoma pasiven varnostni sistem tega reaktorja ob izpadu napajanja deluje več kot 72 ur. Reaktor AP1000 je licenciran s strani jedrskih regulatorjev v Evropi, ZDA in na Kitajskem. Vrhunsko delovanje tehnologije AP1000 potrjuje tudi prejem najvišje ocene Svetovnega združenja jedrskih operaterjev (WANO) za enote v Sanmenu na Kitajskem. Tehnologija AP1000 je prav tako edina tehnologija s polno licenco Jedrske regulatorne komisije ZDA.

Dodajajo, da je Westinghousova tehnologija AP1000 pripravljena za namestitev v Sloveniji do leta 2030: »S petimi delujočimi reaktorji AP1000 po svetu, enim, ki tik pred začetkom komercialnega obratovanja, več načrtovanimi in več deset milijonov ur posvečenih razvoju AP1000, je njegova tehnološka zrelost nedvomna. Westinghouse Sloveniji prinaša preverjene rešitve za trajnostno prihodnost.«

Westinghouse o tehnologiji AP1000

»Tehnologijo AP1000 odlikuje izjemno operativna učinkovitost. Razpoložljivost in zmogljivost reaktorja presegata 92 odstotkov, kar zagotavlja zanesljivo oskrbo z električno energijo, življenjska doba pa presega 80 let, kar postavlja rekorde v operativni učinkovitosti in izpadih. AP1000 dosega izjemne rezultate tudi pri meritvi odtisa na okolje, saj zahteva manj zemljišča, nižji so stroški za infrastrukturo, manjši je okoljski vpliv, večja varnost in povečana učinkovitost.

Modularna gradnja s poenostavljenim, modularnim in kompaktnim jedrskim otokom, ki sicer predstavlja najdražji del vsakega reaktorja, zmanjšuje stroške gradnje in prihrani na času. Tehnologija AP1000 je postavila rekorde v trajanju postopkov prvega polnjenja goriva (le 28 dni), ter zaustavitve zaradi menjave goriva, za katero je bilo potrebnih zgolj 19 dni.«

 

Katarina Prelesnik
O avtorju