Energetika

Za fotovoltaiko nujne ustreznejše podpore

To je bil eden ključnih poudarkov na včerajšnji konferenci Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) v Celju.
Za fotovoltaiko nujne ustreznejše podpore

Na konferenci Združenja slovenske fotovoltaične industrije z naslovom Zelena prihodnost je v sončnih elektrarnah so predstavniki ZSFI, Javne agencije RS za energijo, Univerze v Ljubljani - Fakultete za elektrotehniko ter drugih inštitucij, ki vplivajo na razvoj fotovoltaike v Sloveniji, predstavili aktualno stanje in predvidene spremembe z vplivom na naložbe v sončne elektrarne.  

Fotovoltaični sistemi za proizvodnjo električne energije so v zadnjem desetletju ena vodilnih tehnologij za izkoriščanje sončne energije. Trenutno deluje v Sloveniji več kot 1.500 sončnih elektrarn s skupno močjo 100 megavatov. K uspešni gradnji fotovoltaičnih sistemov je doslej precej pripomoglo tudi Združenje slovenske fotovoltaične industrije.  

Kot je poudaril mag. Robert Otorepec, podpredsednik ZSFI, je stanje na fotovoltaičnem področju trenutno še zadovoljivo, vendar je treba čim prej poiskati odgovor na ključno vprašanje, kako spodbuditi nadaljnji razvoj na področju fotovoltaike. Po njegovem je največja težava v tem, da so bile s spremembo cen subvencij s 1. julijem letos dejansko onemogočene investicije v najmanjše sončne elektrarne (nekje do 20 kilovatov), ki jih lahko gradijo individualni lastniki hiš. To pomeni, da se trenutno manjših sončnih elektrarn ne splača graditi. Zato so Direktoratu za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MIP) že posredovali pobudo za spremembo metodologije podpor, saj je ta v zadnjih letih zaradi hitrih sprememb na fotovoltaičnem področju že zelo zastarela.

Očitno je, da bo v Sloveniji do konca leta zmanjkalo denarja za plačevanje podpor ne samo za fotovoltaiko, ampak za vse obnovljive vire energije, zato je po besedah mag. Otorepca na tem področju potrebno nekaj narediti. Pred kratkim je bil na MIP sprejet predlog, da bi se za podpiranje obnovljivih virov energije, če bo potrebno, uporabili tudi dobički energetskih družb, ki so v 100-odstotni lasti Republike Slovenije. Kot menijo v ZSFI, je to sicer ena od možnosti, vendar ob tem opozarjajo, da je potrebno dvigniti tudi višino prispevka za obnovljive vire energije, ki ga plačujejo vsi uporabniki električne energije v Sloveniji. Če tega ne bomo uresničili, je opozoril mag. Otorepec, se utegne zgoditi, da bo že v prihodnjem letu zaustavljen razvoj ne samo fotovoltaike, ampak vseh obnovljivih virov energije. (mj)