Omrežja

Začenja se preizkušanje daljnovoda Beričevo-Krško

Ker bo daljnovod občasno pod napetostjo, je treba v njegovi bližini ravnati v skladu z varnostnimi pravili.
Začenja se preizkušanje daljnovoda Beričevo-Krško
Ena največjih Elesovih investicij, daljnovod 2x400 kV Beričevo-Krško, prehaja v sklepno fazo, tako da bo v dneh od 23. do 26. septembra na daljnovodu potekalo izvajanje funkcionalnih in zagonskih preizkusov, v začetku novembra pa je predvidena tudi priključitev v slovensko elektroenergetsko omrežje. Med izvajanjem preizkusov bo daljnovod občasno pod napetostjo, zato Eles vse, ki se gibljejo v bližini daljnovoda opozarja, da je vsako plezanje po daljnovodnih stebrih smrtno nevarno.
Nov dobrih 80 kilometrov dolg daljnovod 2x400 kV Beričevo-Krško bo sicer omogočil prenos električne energije po najkrajši prenosni poti iz vzhodnega dela države, kjer je večja proizvodnja električne energije, v osrednji in zahodni del Slovenije z večjo porabo. Poleg tega bo omogočil sklenitev 400 kV omrežja na slovenskem ozemlju, s čimer se bo povečala zanesljivost obratovanja našega elektroenergetskega sistema. Nov 400 kV daljnovod pa bo hkrati omogočil tudi povečanje tranzitnih sposobnosti slovenskega omrežja in s tem prispeval k odpravi ozkih grl v slovenskem prenosnem omrežju, tako da je tudi širšega regionalnega in evropskega pomena. Kot že rečeno, je daljnovod 2x400 kV Beričevo-Krško ena največjih Elesovih investicij v zadnjih letih, saj investicijska vrednost presega 63 milijonov evrov. (bj)
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.