Novice

SODO načrtuje hitre polnilnice za E-vozila

Datum: 20. 5. 2014 Besedilo: Miro Jakomin

Družba SODO načrtuje, da bi na ključnih točkah slovenskega avtocestnega križa namestila polnilne postaje za električna vozila.  

SODO načrtuje hitre polnilnice za E-vozila

Distribucijskemu operaterju namreč nov energetski zakon (9. odstavek 78. člena EZ-1) nalaga obveznosti in zadolžitve za razvoj osnovne javne infrastrukture hitrih polnilnic cestnih vozil na električni pogon na avtocestnem križu.  

Po besedah Ivana Zadravca, ki je v družbi SODO zadolžen za področji meritev in e-mobilnosti, so v družbi na podlagi tega pričeli s pripravo aktivnosti, ki so potrebne za vzpostavitev pogojev za postavitev približno 25 hitrih polnilnic 20 do 50 kilovatov enosmerne moči za polnjenje električnih avtomobilov.  

Polnilne postaje bodo na vsakih 50 kilometrov

»Družba SODO je v tem času, v okviru dane zakonske zadolžitve, v fazi načrtovanja in zbiranja informacij o razpoložljivosti elektroenergetske infrastrukture na avtocestnem križu v Sloveniji in primernosti lokacij za postavitev polnilnih postaj. Predvidoma bodo polnilne postaje na lokacijah počivališč ali bencinskih servisov na avtocestnem križu v Sloveniji in bodo nameščene v oddaljenosti približno 50 km, s čimer bodo uporabnikom zagotovili možnost polnjenja električnega avtomobila na vsakih 50 km,« je povedal Zadravec.  

Na vprašanje o vrednosti tega projekta pa je odgovoril, da obseg in celotna finančna konstrukcija projekta v tej fazi še ni dokončna, predvidena ocena izvedbe projekta pa naj bi po preliminarni oceni znašala okoli 2 milijona evrov. (mj) 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 6, skupna ocena: 4,33)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (60)
julij 2020 (14)