Novice

Evropska komisija napovedala dve milijardi evrov za inovacije

Datum: 19. 3. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Pixabay

Na podlagi skupnega financiranja je bilo od leta 2017 za evropske inovativne projekte koriščenih že več kot 730 milijonov evrov.

Evropska komisija napovedala dve milijardi evrov za inovacije

Evropska komisija je včeraj napovedala 2 milijardi evrov sredstev in intenzivnejše dejavnosti v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) za obdobje 2019–2020. O predlogu bodo voditelji držav razpravljali 20. in 21. marca 2019, na srečanju Evropskega sveta.

Projekti Pathfinder bodo, kot so sporočili iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, namenjeni podpori naprednim tehnologijam, instrument financiranja Accelerator pa podpori zagonskim podjetjem in MSP-jem pri razvoju in širitvi inovacij do stopnje, ko lahko sama privabijo zasebne naložbe. Podjetjem bo na voljo kombinirano financiranje nepovratnih sredstev in lastniškega kapitala v višini do 15 milijonov evrov.

Vodilni inovatorji bodo nadzorovali pilotni projekt EIC

Poleg tega bo Komisija v svetovalni odbor EIC-ja imenovala 15 do 20 vodilnih inovatorjev, ki bodo nadzorovali pilotni projekt EIC, pripravili EIC prihodnosti ter se zavzemali za uveljavljanje EIC na svetovni ravni. Kandidati in kandidatke se k sodelovanju lahko prijavijo do 10. maja.

Komisija bo zaposlila tudi prvo skupino »upraviteljev programov«, izkušenih strokovnjakov s področja novih tehnologij, ki bodo zagotavljali nenehno in praktično pomoč za projekte. Razpis bo objavljen v kratkem. Prav tako pa je Komisija včeraj objavila 68 dodatnih zagonskih podjetij in MSP-jev, izbranih za skupno financiranje v višini 120 milijonov evrov v okviru obstoječega pilotnega projekta EIC.

Od leta 2017, ko je Komisija začela pilotno fazo Evropska sveta za inovacije, je skupno financiranje v višini več kot 730 milijonov evrov koristilo že 1.276 inovativnim projektom v Evropi. Glede na začetni uspeh Komisija predlaga, da se EIC-ju v okviru programa Obzorje Evropa za obdobje 2021-2027 nameni 10 milijard evrov. Podpora bo evropskim znanstvenim odkritjem omogočila preoblikovanje v podjetniške priložnosti za rast. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)