Novice

Raba zemljišč in podnebne spremembe tesno povezane

Datum: 8. 8. 2019 Besedilo: Polona Bahun

IPCC opozarja na tveganja pri prekomerni izrabi zemljišč in njenim vplivom na podnebne spremembe.

Raba zemljišč in podnebne spremembe tesno povezane

Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC) je v danes objavljenem poročilu opozoril na tesno povezavo med rabo zemljišč in podnebnimi spremembami.

Mednarodni panel, ki oblikovalcem podnebnih politik služi kot svetovalno telo, poudarja, da lahko boljše upravljanje z zemljišči prispeva k reševanju podnebnih sprememb. Ključen pri vsem pa je človek, ki bi moral bistveno spremeniti svoj način življenja in prenehati s prekomernim izkoriščanjem zemlje ter drugih naravnih virov. Hkrati je ohranjanje globalnega segrevanja na precej pod 2° C mogoče doseči le z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov iz vseh sektorjev, vključno z zemljo in hrano. Poročilo navaja, da morajo zemljišča ostati produktivna, kar bo zagotovilo varno preskrbo s hrano, saj se prebivalstvo povečuje, z njim pa tudi negativni vplivi na podnebne spremembe. To pomeni, da obstajajo omejitve za prispevek zemljišč k reševanju podnebnih sprememb, kot sta gojenje energetskih rastlin in pogozdovanje. Prav tako je potreben določen čas, da drevesa in tla učinkovito shranijo ogljik. Bioenergijo je treba skrbno upravljati in s tem preprečiti tveganje za preskrbo s hrano, biotsko raznovrstnost in degradacijo zemljišč. Želeni rezultati pa bodo odvisni od lokalno ustreznih politik in sistemov upravljanja.

Poročilo predstavlja ključni znanstveni prispevek k prihodnjim pogajanjem o podnebju in okolju, kot sta konferenca pogodbenic Konvencije ZN o boju proti dezertifikaciji septembra v Indiji in Okvirna konferenca ZN o podnebnih spremembah decembra v Čilu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)