Energetika

Avgusta proizvodnja pod sprva načrtovano

Iz domačih elektrarn je bilo osmi letošnji mesec v prenosno omrežje oddanih 1,1 TWh električne energije ali za 9 odstotkov manj kot lani.
Avgusta proizvodnja pod sprva načrtovano
Dejansko dosežni proizvodni rezultati so bili tudi za 5,4 odstotka pod prvotnimi načrti zapisanimi v elektroenergetski bilanci, vzroke temu pa gre iskati v slabših rezultatih v skoraj vseh spremljanih skupinah. Tako je proizvodnja hidroelektrarn v višini 328,4 milijona kilovatnih ur bila od primerljive lanske nižja skoraj za tretjino, za 5,6 odstotka pa so avgustovski rezultati nižji tudi od tistih zapisanih v elektroenergetski bilanci. Za dobrih 17 odstotkov je bila nižja od bilančnih pričakovanj tudi proizvodnja v Šoštanju, čeprav smo iz blokov 4,5 in 6 avgusta uspeli zagotoviti 261,7 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za skoraj četrtino več kot v istem času lani. Za 40 odstotkov v primerjavi z lani je bila nižja tudi proizvodnja iz obnovljivih virov in soproizvodnih enot, ki so avgusta v prenosno omrežje prispevale »zgolj« 3,8 milijona kilovatnih ur. Nekoliko nad prvotnimi načrti, in sicer za 1,9 odstotka, pa je bila proizvodnja v nuklearni elektrarni Krško, čeprav je tudi tu proizvodnja za lanskimi primerjalnimi avgustovskimi rezultati zaostala za 1,4 odstotka.
In kaj kažejo podatki za celotno osemmesečno obdobje? Od začetka leta do konca avgusta so domače elektrarne v prenosno omrežje oddale 8 milijard 325,4 milijona kilovatnih ur, kar je bilo kar za  2 milijardi 24 milijonov ali skoraj 20 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Poglavitni vzrok temu pa je predvsem občutno manjša proizvodnja hidroelektrarn, ki so lani po zaslugi izjemne hidrologije v tem času proizvedle kar 3 milijarde 942,4 milijona kilovatnih ur električne energije, letos pa »le« 2 milijardi 449 milijonov. (bj)
Brane Janjič
O avtorju