Energetika

Delež obnovljive energije v EU lani dosegel 19,7 odstotka

Po podatkih Eurostata je največ obnovljive energije v bruto končni porabi energije imela Švedska, najmanj pa Luksemburg.
Delež obnovljive energije v EU lani dosegel 19,7 odstotka

Nedavno objavljeni podatki Evropskega statističnega urada kažejo, da je delež bruto končne porabe energije iz obnovljivih virov na ravni EU leta 2019 dosegel 19,7 odstotka, kar je le 0,3-odstotne točke manj od zastavljenega cilja 20 odstotkov v letu 2020.

Največji delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije med članicami EU je lani imela Švedska (56,4 odstotka) pred Finsko (43,1 odstotka) in Latvijo (41 odstotkov). Sledita Danska s 37,2-odstotnim deležem in Avstrija s 33,6-odstotnim deležem energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije.

Na nasprotnem koncu lestvice z najnižjimi deleži obnovljivih virov energije so se znašli Luksemburg s 7-odstotnim deležem, Malta z 8,5-odstotnim deležem, Nizozemska z 8,8-odstotnim deležem in Belgija z 9,9-odstotnim deležem obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije.

Glede na nacionalne cilje je štirinajst držav članic nad ciljnimi ravnmi za leto 2020. šest držav pa je blizu svojih ciljev. To so Madžarska, Avstrija in Portugalska (0,4-odstotne točke pod svojimi nacionalnimi cilji), Nemčija (0,6-odstotne točke), Malta (1,5-odstotne točke) in Španija (1,6 -odstotne točke). Nasprotno pa so še vedno daleč od svojih ciljev Francija (5,8-odstotne točke od nacionalnega cilja), Nizozemska (5,2-odstotne točke) ter Irska in Luksemburg (obe štiriodstotne točke).

Slovenija je v letu 2019 dosegla 21,7-odstotni delež obnovljivih virov energije v končni bruto porabi električne energije in je od svojega cilja 25-odstotnega deleža v letu 2020 tako oddaljena še 3,3-odstotne točke.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.