Energetika

EU se še vedno zanaša na fosilna goriva

Samo v treh državah članicah je delež znašal manj kot 60 odstotkov.
EU se še vedno zanaša na fosilna goriva

Leta 2019 so fosilna goriva na ravni EU-27 predstavljala 71 odstotkov bruto razpoložljive energije v EU. Odstotek se je v zadnjih desetletjih znatno zmanjšal zaradi povečanja deleža obnovljive energije, in sicer od leta 1990, prvega leta, za katero so na voljo podatki, za 10,9 odstotne točke.

Po podatkih evropskega statističnega urada so leta 2019 največji delež fosilnih goriv v bruto razpoložljivi energiji med državami članicami EU imeli Malta (97 odstotkov), Ciper in Nizozemska (obe 92 odstotkov), Poljska (90 odstotkov), Irska (89 odstotkov), Grčija (86 odstotkov) in Luksemburg (82 odstotkov).

V večini drugih držav članic, tudi v Sloveniji (64 odstotkov), je delež znašal med 60 in 80 odstotki. Samo na Švedskem (32 odstotkov), Finskem (43 odstotkov) in v Franciji (50 odstotkov) je bil delež fosilnih goriv v bruto razpoložljivi energiji pod 60 odstotki.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.