Energetika

GEN-I prejel zlato in srebrno priznanje za inovacije regije Posavje za leto 2024

GZS Posavska gospodarska zbornica Krško je v sodelovanju z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in drugimi tradicionalnimi podporniki inovativnosti že enaindvajsetič podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji Posavje. Letos so podelili štiri zlate, osem srebrnih in štiri bronaste nagrade.

GEN-I prejel zlato in srebrno priznanje za inovacije regije Posavje za leto 2024

Pametno upravljanje in optimizacija zasebne polnilne infrastrukture
Družba GEN-I je prejela zlato priznanje za svojo inovacijo Smart Charge, ki se osredotoča na pametno upravljanje in optimizacijo polnjenja električnih vozil v podjetjih. Razvili so rešitev, ki omogoča optimizirano polnjenje večjega števila vozil glede na tarifne bloke po novi omrežnini, kar podjetjem prinaša prihranke in prispeva k trajnostnemu razvoju. Poleg tega podjetja s polnjenjem pomagajo pri ohranjanju ravnotežja v elektroenergetskem omrežju. Poleg zlatega priznanja je GEN-I prejel tudi srebrno priznanje za inovacijo ChatGEN-I, interni digitalni pomočnik, ki zaposlenim omogoča hiter dostop do informacij preko naravnega jezika v klepetalniku. ChatGEN-I razbremeni sodelavce pri delu, jih opremi z novimi znanji in obogati nabor idej za oblikovanje rešitev. Ta inovacija pomaga optimizirati delovne procese in ima ugodne poslovne učinke.

Inovacije za boljšo prihodnost
Nuklearna elektrarna Krško je prejela srebrno priznanje za izdelavo testnega kabineta, namenjenega kalibraciji, verifikaciji in testiranju različnih sistemov. Kabinet uporablja napredne tehnologije, kot so 3D tiskanje in CNC obdelava, kar omogoča visok nivo natančnosti in učinkovitosti pri šolanju in testiranjih. Prav tako so prejeli bronasto priznanje za aplikacijo Plačni FormNavigator, ki optimizira obračun plač in zmanjšuje potrebo po papirnatih obrazcih, kar prispeva k trajnostnemu upravljanju podatkov. GZS Posavska gospodarska zbornica Krško je v sodelovanju z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in drugimi tradicionalnimi podporniki inovativnosti že enaindvajsetič podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji Posavje. Letos so podelili štiri zlate, osem srebrnih in štiri bronaste nagrade. Na letošnji razpis je prispelo šestnajst inovacijskih prijav iz enajstih podjetij, kjer je sodelovalo 70 inovatork in inovatorjev ter ena razvojna skupina.

Ostali zlati nagrajenci
Podjetje Kovis d.o.o. je prejelo zlato priznanje za svojo inovacijo XNET Zavorni disk za visoke hitrosti, ki je namenjen visokohitrostnim vlakom. Disk vključuje novost v hladilni konstrukciji, ki zmanjšuje ventilacijske izgube in prispeva k varčevanju energije. Nino Žičkar iz podjetja Mint sports je prejel zlato priznanje za športna sončna očala MINT Fast Forward Vision+ RX, ki so prva očala po meri z dioptrijo, brez okornih vstavkov in adapterjev, kar predstavlja revolucijo na področju športnih očal, podjetje Willy Stadler pa je prejelo zlato priznanje za Razžičevalec, napravo za odstranjevanje vezave iz bal odpadkov, ki deluje znotraj linije za mehansko ločevanje odpadkov ali kot samostojen stroj.
Podelitev priznanj inovacijam regije Posavje je še enkrat pokazala, da je regija bogata z inovativnimi rešitvami in idejami, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju in tehnološkemu napredku. Medtem ko so zlate nagrade šle najbolj izstopajočim inovacijam, je bilo pomembno priznati tudi prispevke drugih srebrnih in bronastih nagrajencev, ki skupaj tvorijo mozaik inovativnosti v Posavju.

Mare Bačnar
O avtorju