Energetika

Januarja 3,2-odstotna rast odjema

Odjemalci so januarja iz prenosnega omrežja prevzeli milijardo 150 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,2 odstotka več kot januarja lani in tudi za dobre 4 odstotke več od prvotnih bilančnih napovedi.

Januarja 3,2-odstotna rast odjema

Po daljšem obdobju je bilo prvi letošnji mesec zaznati ponovno rast odjema, pri čemer se je pri nekaterih večjih neposrednih odjemalcev nadaljeval trend zmanjševanja povpraševanja po električni energiji, tako da so ti skupaj januarja iz prenosnega omrežja prevzeli le 66,5 GWh električne energije oziroma za 4,4 odstotka manj kot isti mesec lani. Razkorak med dejanskim odjemom in prvotnimi napovedmi pa je bil še večji, saj so dejanski podatki od napovedi odstopali za dobrih 11 odstotkov. Na drugi strani pa se je januarja v primerjavi z lani povečal odjem distribucijskih podjetij, ki so prvi letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzela 1.049.3 GWh električne energije, kar je bilo za 3,9 odstotka več kot lani in za dobrih 5 odstotkov več od prvotnih bilančnih napovedi. Odjem ČHE Avče za potrebe črpanja je januarja ostal na primerljivi ravni z lanskim, in sicer je ta iz prenosnega omrežja prevzela 34,3 GWH električne energije, kar je bilo le za 0,2 GWh manj kot v istem času lani.

Odjem vseh poglavitnih skupin odjemalcev je tako januarja znašal 1.150 GWh, kar je bilo za 3,2 odstotka več kot januarja lani in tudi za 4,1 odstotka več kot je bilo sprva predvideno z elektroenergetsko bilanco.
 

Brane Janjič
O avtorju