Energetika

Julija elektrarne presegle vsa pričakovanja

Domače elektrarne so julija v prenosno omrežje skupno oddale milijardo 261,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 35,5 odstotka več kot julija lani in tudi za 9 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi napovedmi.

Julija elektrarne presegle vsa pričakovanja

Prav vsi ključni proizvodni obrati so se sedmi letošnji mesec še posebej izkazali, saj so krepko presegli lanske julijske rezultate, pa tudi prvotne bilančne napovedi. Tako so elektrarne na Dravi, Savi in Soči julija v prenosno omrežje oddale kar 479,6 milijona kilovatnih ur električne energije in tako lanske primerjalne rezultate presegle za dobrih 140 odstotkov ter za skoraj tretjino tudi prvotna bilančna pričakovanja. Za skoraj 19 odstotkov so lansko proizvodnjo presegli tudi v termoelektrarni Šoštanj in z oddanimi 273,6 milijona kilovatnih ur bilančne napovedi presegli za 7,7 odstotka. Tradicionalno stabilno pa je obratovala tudi nuklearna elektrarna Krško, ki je julija v prenosno omrežje oddala 510 milijonov kilovatnih ur oziroma za dobre štiri odstotke več kot julija lani in tudi za dva odstotka več kot je bilo sprva napovedano v elektroenergetski bilanci. 
Iz domačih elektrarn smo tako sedmi letošnji mesec pridobili milijardo 261,6 milijona kilovatnih ur oziroma za kar 35,5 odstotka več kot v enakem času lani in tudi za devet odstotkov več kot so bila bilančna pričakovanja. Julija je bilo tako zaznati tudi zmanjšanje potreb po uvozu električne energije, ki je znašal 611,5 milijona kilovatnih ur in bil tako za skoraj četrtino manjši od lanskega, v sosednje elektroenergetske sisteme pa smo julija oddali milijardo 24,6 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za skoraj 35 odstotkov več kot julija lani. V prvih sedmih letošnjih mesecih smo sicer iz domačih elektrarn zagotovili že sedem milijard 632,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 6,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.
 

Brane Janjič
O avtorju