Energetika

Minilo je tisoč dni spajanja trgov na slovensko-italijanski meji

Minuli četrtek je minil natanko tisoči dan uspešnega delovanja projekta spajanja trgov na slovensko-italijanski meji.
Minilo je tisoč dni spajanja trgov na slovensko-italijanski meji

Bistvo tega projekta,ki ga izvajata borzi (BSP in GME) in sistemska operaterja obeh držav (ELES in TERNA), je v povezavi borz slovenskega in italijanskega trga z električno energijo, kar olajšuje čezmejno trgovanje, saj trgovci z električno energijo v istem koraku hkrati kupijo električno energijo in pravico do njenega prenosa. S tem postane čezmejno trgovanje enostavnejše in manj tvegano, stroški pa se znižajo v korist vseh udeleženih. Prej je namreč dodeljevanje prenosnih zmogljivosti za čezmejno trgovanje z električno energijo na slovensko-italijanski meji potekalo izključno na eksplicitnih avkcijah. To pomeni, da je trgovsko podjetje čezmejni posel z električno energijo opravilo v dveh korakih. Najprej je na avkciji pridobilo pravico do prenosa električne energije, ločeno pa na trgu kupilo električno energijo.

V obdobju med 1. januarjem 2011 in 26. septembrom 2013 je bilo preko avkcijskega trgovanja na trgu za dan vnaprej dodeljenih 7.405 GWh čezmejnih prenosnih zmogljivosti v smeri iz Slovenije v Italijo, kar predstavlja 91,85-odstotno izkoriščenosti vseh čezmejnih prenosnih zmogljivosti na voljo za dodelitev. Celotni volumen na BSP-ju je v istem obdobju dosegel 10.125 GWh.

V letu 2013 se nadaljuje trend rasti volumna na trgu za dan vnaprej. Tako je 26. septembra volumen znašal 4.175 GWh, kar predstavlja 47,45-odstotni delež slovenske porabe. V letošnjem letu je bilo dodeljenih za 2.631 GWh čezmejnih prenosnih zmogljivosti v smeri iz Slovenije v Italijo.

Kot je povedal direktor BSP Anže Predovnik, je spajanje trgov med Slovenijo in Italijo prvo implicitno dodeljevanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti za dan vnaprej med dvema sosednjima trgoma v 8. regiji. Prelivanje likvidnosti med spojenima trgoma je doprineslo k znatnemu povečanju globine trga in trgovalnega volumna na borzi BSP. Člani borze so pridobili ugodnosti implicitnega čezmejnega trgovanja, slovenski trg pa regijsko prepoznan cenovni signal (SIPX). (pb)

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.