Energetika

Največji proizvajalci izgubljajo tržne deleže na energetskem trgu

Po podatkih Eurostata se tržni deleži največjih proizvajalcev električne energije in zemeljskega plina zmanjšujejo od leta 2007 dalje.
Največji proizvajalci izgubljajo tržne deleže na energetskem trgu

Leta 2019 je najvišji tržni delež največjega proizvajalca na trgu električne energije v državah članicah EU zabeležil Ciper (100 odstotkov), kjer je v proizvodnji električne energije prevladovalo le eno nacionalno elektroenergetsko podjetje. Cipru sledita Latvija s 86-odstotnim in Hrvaška z 80-odstotnim deležem enega proizvajalca.

Na drugem koncu lestvice je bil tržni delež največjega proizvajalca na trgu električne energije manjši od 20 odstotkov v treh državah članicah, in sicer v Luksemburgu (18-odstotni tržni delež), na Finskem (16-odstotni tržni delež) in na Poljskem (12-odstotni tržni delež).
Slovenija z več kot 50-odstotnim tržnim deležem največjega proizvajalca električne energije na lestvici zaseda 7. mesto.

V primerjavi z letom 2007 je bil tržni delež največjega proizvajalca na trgu električne energije v letu 2019 manjši v večini držav članic EU. Upad tržnega deleža se je gibal od 62,6-odstotne točke na Malti do eno-odstotne točke na Madžarskem. Nasprotno je tržni delež na Cipru največjega proizvajalca na trgu z električno energijo ostal enak, v Romuniji in Latviji pa se je povečal za 4,3- oziroma 0,3-odstotne točke.

Podatki glede uvoza in proizvodnje zemeljskega plina kažejo, da je bil največji tržni delež v letu 2019 (merjen kot delež domače proizvodnje v EU) 100-odstoten v Estoniji, na Finskem in Švedskem, kjer je pri uvozu in proizvodnji zemeljskega plina prevladoval domači proizvajalec oziroma uvoznik. Slovenija se je na lestvici z več kot 70-odstotnim deležem znašla na 6. mestu.

V nasprotju je bil tržni delež le enega velikega proizvajalca oziroma uvoznika zemeljskega plina na energetskem trgu najmanjši na Irskem (30 odstotkov) in v Belgiji (31 odstotkov).

V primerjavi z letom 2007 se je v letu 2019 tržni delež največjega podjetja za uvoz in proizvodnjo zemeljskega plina v letu 2019 zmanjšal v 13 državah članicah EU. Tržni delež je na Finskem in Švedskem ostal enak (sto-odstoten), na Irskem se je povečal (za 1,8-odstotne točke, v Litvi za 19,6-odstotne točke), v Estoniji pa za 21-odstotnih točk.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.