Energetika

Obetajo se nove označbe o energijski učinkovitosti

Izdelki bodo morali biti z novimi nalepkami o energijski učinkovitosti opremljeni od 1. marca 2021 dalje.
Obetajo se nove označbe o energijski učinkovitosti
Evropska komisija je sprejela nove označbe o energijski učinkovitosti. Energijsko označevanje je od uvedbe pred dvajsetimi leti spodbudilo razvoj novih energijsko učinkovitih izdelkov, vendar je sistem označevanja postal preveč zapleten. Zato se je evropska komisija odločila, da poenostavi sistem označevanja, s čimer naj bi kupcem olajšali odločitev pri nakupu pomivalnih, pralnih in sušilnih strojev, hladilnikov, svetil in televizorjev.
Razredi od A+++ do G bodo tako po novem razvrščeni od A do G. Trenutni izdelek razreda A+++ bo lahko na primer po novem v razredu B, ne da bi se pri tem spremenila njegova energijska učinkovitost. V najvišjih razredih bo tako več prostora za nove energijsko učinkovite modele. Izdelki z novimi označbami bodo na prodajnih policah od 1. marca 2021, poleg že znane razvrstitve v posamezen energijski razred pa bo na označbah tudi QR koda, s pomočjo katere bodo lahko kupci izvedeli več informacij o posameznem izdelku. Izdelki bodo opremljeni tudi z dodatnimi piktogrami iz katerih bo mogoče razbrati nekatere ključne podatke, kot denimo porabo vode na pralni cikel, zmogljivost shranjevanja, emisije hrupa in podobno.
Kot pravijo v Bruslju, se je sistem energijskega označevanja od uvedbe leta 1995 pokazal kot zelo učinkovit, saj naj bi ga ob nakupu upoštevalo več kot 85 odstotkov potrošnikov, hkrati pa je proizvajalce prisilil k proizvodnji novih energijsko učinkovitejših naprav. Tako naj bi z izboljšanjem energijske učinkovitosti ključnih gospodinjskih aparatov do leta 2030 prihranili 38 TWh električne energije na leto, z načrtovano uvedbo zakonodaje o ekodizajnu, ki bo postavila minimalne zahteve glede porabe energije v stanju pripravljenosti, zagotavljanju servisa, dostopnosti nadomestnih delov in reciklaže, pa naj bi v omenjenem obdobju prihranili še dodatnih 94 TWh na leto.
Brane Janjič
O avtorju