Energetika

Po januarski rasti, februarja spet občuten padec odjema

Slovenski odjemalci so iz prenosnega omrežja februarja prevzeli  966.6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kljub letošnjemu dodatnemu dnevu za 5,9 odstotka manj kot lani.

Po januarski rasti, februarja spet občuten padec odjema

Potem, ko smo bilina začetku leta v primerjavi z lani priča povečanemu povpraševanju po električni energiji, se je to februarja znova zmanjšalo. Iz prenosnega omrežja je bilo tako drugi letošnji mesec prevzetih le 966,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 5,9 odstotka manj kot lani in tudi za dobre 4 odstotka pod prvotnimi bilančnimi napovedmi. Odjem je bil manjši pri obeh ključnih spremljanih skupinah, in sicer se je pri distribucijskih podjetjih, ki so februarja iz prenosnega omrežja prevzela 867,9 milijona kilovatnih ur, glede na lani zmanjšal za 5,8 odstotka. Neposredni odjemalci pa so februarja skupno prevzeli 68 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo le nekaj več kot 88 odstotkov lanskih količin. Za osem odstotkov je bil od primerljivega lanskega večji le odjem črpalne elektrarne Avče, ki ej za potrebe črpanja februarja iz prenosnega omrežja prevzela 30,7 milijona kilovatnih ur.

V prvih dveh letošnjih mesecih so tako odjemalci iz prenosnega omrežja skupaj prevzeli 2 milijardi 116,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 1,2 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, čeprav le za malenkost manj kot je bilo sprva predvideno z elektroenergetsko bilanco. Še naprej je zaznati predvsem večja odstopanja neposrednih odjemalcev, ki so s prevzetimi 134,5 milijona kilovatnih ur za napovedmi zaostali za skoraj deset odstotkov. Medtem pa je bil odjem distribucijskih podjetij, ta so v prvih dveh mesecih prevzela milijardo 917,2 milijona kilovatnih ur, celo za 0,8 odstotka nad prvotnimi napovedmi.

Brane Janjič
O avtorju