Energetika

Po novem enostavnejše energijske nalepke EU za svetila

Nove nalepke bodo v pomoč potrošnikom v EU pri zniževanju računov za energijo in zmanjšanju ogljičnega odtisa.
Po novem enostavnejše energijske nalepke EU za svetila

S 1. septembrom se je v vseh trgovinah in pri spletnih trgovcih na drobno začela uporabljati popolnoma nova različica dobro poznane energijske nalepke EU. Sprememba odraža znatno izboljšanje energijske učinkovitosti v tem sektorju v zadnjih letih, kar pomeni, da je vedno več „svetlobnih virov“ (kot so žarnice in moduli LED) po zdajšnji lestvici doseglo oznake A+ ali A++. Najpomembnejša sprememba je vrnitev k enostavnejši lestvici od A do G.

Nova lestvica je strožja in zasnovana tako, da lahko oznaki „A“ in „B“ sprva doseže zelo malo izdelkov, kar pušča prostor, da na trg postopno vstopijo učinkovitejši izdelki. Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno označeni s „C“ ali „D“. Na nalepke bodo vključeni številni novi elementi, vključno s povezavo kode QR s podatkovno zbirko za celotno EU, kjer lahko potrošniki najdejo več podrobnosti o izdelku.
Da bi omogočili prodajo obstoječih zalog, pravila določajo 18-mesečno obdobje, v katerem se lahko proizvodi s staro nalepko še naprej prodajajo na trgu v fizičnih maloprodajnih trgovinah. Pri spletni prodaji pa bo treba stare nalepke, prikazane na spletu, nadomestiti z novimi v 14 delovnih dneh.

Ti ukrepi sledijo prevrednotenju energijskih nalepk 1. marca 2021 za štiri druge kategorije izdelkov – hladilnike in zamrzovalnike, pomivalne stroje, pralne stroje in televizorje (ter druge zunanje monitorje). Evropska komisija si na podlagi pravil EU o okoljsko primerni zasnovi prizadeva tudi za posodobitev označevanja izdelkov z energijskimi nalepkami, in sicer: sušilnikov, lokalnih grelnikov prostorov, klimatskih naprav, kuhalnih naprav, prezračevalnih enot, profesionalnih hladilnih omar, grelnikov prostorov in vode ter kotlov na trdno gorivo, ter razmišlja o uvedbi novih energijskih nalepk za sončne panele.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob tem povedala, da se je učinkovitost naših svetilk in drugih svetil v zadnjih letih tako izboljšala, da je več kot polovica svetlečih diod (LED) zdaj v razredu A++. Posodobitev nalepk bo potrošnikom olajšala vpogled v najboljše izdelke v svojem razredu, kar jim bo pomagalo prihraniti energijo in znižati stroške. Uporaba energijsko učinkovitejših svetil bo še naprej zmanjševala emisije toplogrednih plinov v EU in prispevala k doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Tehnologije svetlobnih virov se še naprej razvijajo, s čimer se izboljšuje energijska učinkovitost. Moduli LED, ki so za skoraj vse uporabe energijsko najučinkovitejša tehnologija razsvetljave, so se hitro začeli uporabljati na trgu EU: z nič odstotkov v letu 2008, na 22 odstotkov prodanih žarnic v letu 2015. Povprečna energijska učinkovitost LED se je med letoma 2009 in 2015 povečala za štirikrat, cene pa so se znatno znižale: v primerjavi z letom 2010 je bila leta 2017 tipična svetilka LED za gospodinjstva 75 odstotkov cenejša, tipična svetilka LED za pisarne pa 60 odstotkov cenejša.

Po prvi oceni je bilo leta 2020 v EU prodanih približno 1500 milijonov svetlobnih virov – vendar se bo ta številka do leta 2030 verjetno zmanjšala na 600 milijonov (to je 60 odstotkov), čeprav se bo število uporabljenih svetlobnih virov povečalo za več kot 17 odstotkov. Razlog je v večji energijski učinkovitosti in zlasti daljši življenjski dobi svetlobnih virov LED. Povprečno gospodinjstvo v EU je leta 2010 kupilo sedem svetlobnih virov na leto, leta 2020 štiri na leto, ta številka pa naj bi se do leta 2030 zmanjšala na manj kot enega letno.

Polona Bahun
O avtorju