Energetika

Pričakovanja dosežena

21. julija je minilo leto dni, odkar so partnerji na projektu sistemska operaterja ELES in APG ter borzi BSP in EPEX začeli izvajati spajanje trgov na avstrijsko-slovenski meji.
Pričakovanja dosežena

Dnevna prenosna zmogljivost na avstrijsko-slovenski meji je tako postala predmet implicitnega dodeljevanja s pomočjo mehanizma Price Coupling of Regions (PCR), ki predstavlja skupek usklajenih postopkov spajanja trgov, ki so že v uporabi v večjem delu Evrope. Na ta način je tudi slovensko-avstrijska meja postala del panevropskega medregionalnega spajanja trgov.

Projekt predstavlja nov pomemben korak k enotnemu trgu z električno energijo, saj je poenostavil izvoz ali uvoz električne energije iz/v Slovenijo. Pričakovanja o boljši dodelitvi čezmejnih prenosnih zmogljivosti so bila, z odpravo obratnih tokov in povečanjem konvergence cen med spojenima trgoma, dosežena.

Hkrati se je z vključitvijo te meje v multiregionalno spajanje trgov povečal tudi trgovalni volumen na BSP. V primerjavi obdobja od 21. julija 2015 do 21. julija 2016 in obdobja od 21. julija 2016 do 21. julija 2017, se je trgovalni volumen na BSP namreč povečal za 19 odstotkov, število ur z enako ceno na slovenskem in avstrijskem trgu z električno energijo pa kar za 682 odstotkov.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.