Energetika

Proizvodnja hidroelektrarn za polovico slabša od lanske

Hidroelektrarne so v prvih treh letošnjih mesecih v omrežje oddale 804 milijone kilovatnih ur, kar je bilo za skoraj 47 odstotkov manj kot lani.
Proizvodnja hidroelektrarn za polovico slabša od lanske
Lanske izjemen hidrološke razmere se žal v začetku letošnjega leta niso ponovile, tako, da se je proizvodnja hidroelektrarn z lanskih rekordnih količin vrnila v ustaljene okvire, pri čemer so elektrarne na Dravi, Savi in Soči v prvem tromesečju v prenosno omrežje oddale »zgolj« 804 milijona kilovatnih ur ali le 53 odstotkov lanskih količin. Kljub temu pa je bil izkupiček iz hidroelektrarn v tem obdobju za dobrih osem odstotkov nad prvotnimi bilančnimi napovedmi.
Dobro sta se v prvem tromesečju odrezala tudi druga dva poglavitna stebra domače oskrbe z električno energijo, saj je naša edina nuklearka v tem obdobju v omrežje oddala milijardo 503,6 milijona kilovatnih ur in s tem ohranila proizvodne rezultate iz minulega leta. Pomemben delež k pokrivanju potreb po električni energiji pa je prispevala tudi TE Šoštanj, ki je v prvih treh mesecih zagotovila 796,6 milijona kilovatnih ur električne energije (za dobra dva odstotka več kot v enakem času lani), od tega 365,9 milijonov kilovatnih ur že iz novega bloka 6, ki je v fazi preizkušanj in testiranja opreme. Naša največja soproizvodna enota ljubljanska Termoelektrarna Toplarna je v tem času v prenosno omrežje oddala 131,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 0,9 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Iz vseh proizvodnih  virov skupaj pa je bilo od začetka leta do konca marca v prenosno omrežje oddanih 3 milijarde 274,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo sicer za 18,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, a dejansko v okvirih predvidenih z letošnjo elektroenergetsko bilanco. (bj)
Brane Janjič
O avtorju