Energetika

Proizvodnja januarja slabša, a nad pričakovanji

Januarja je bilo v prenosno omrežje oddanih milijardo 176,7 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 9 odstotkov več, kot je bilo sprva načrtovano.
Proizvodnja  januarja slabša, a nad pričakovanji
S številkami je pač tako, da jih je mogoče brati na več načinov, in to velja tudi za podatke o proizvodnih rezultatih slovenskih elektrarn v prvem letošnjem mesecu. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je januarska proizvodnja precej slabša od primerljive lanske, pa je treba ob tem upoštevati, da smo lani po zaslugi izjemne hidrologije dejansko bili priča rekordnim rezultatom v vsej dosedanji zgodovini elektrogospodarstva. Tako je sicer res, da so hidroelektrarne januarja v prenosno omrežje oddale 308,6 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobro tretjino pod lanskimi rezultati, a še vedno za 27 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji in tudi precej nad dolgoletnim povprečjem. Ta številka postane še bolj zanimiva, če jo primerjamo z leti 2013 in 2012, ko je bilo denimo iz hidroelektrarn januarja 2012 v prenosno omrežje oddanih »zgolj« 155,1 milijona kilovatnih ur, v enakem času leto pozneje pa 270,1 milijona kilovatnih ur.
Dobro so se prvi letošnji mesec odrezale tudi jedrska elektrarna Krško in druge termoelektrarne, saj je bilo iz teh virov v prenosno omrežje oddanih 854 milijonov kilovatnih ur, kar je ob upoštevanju dejstva, da je termoelektrarna Trbovlje v likvidacijskem postopku in ne proizvaja več električne energije, približno toliko kot leto prej.
In kakšni so skupni januarski rezultati? Iz vseh virov je bilo v prenosno omrežje oddanih milijardo 176,7 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 15,1 odstotka manj kot januarja lani, a za 9,2 odstotka več kot je bilo sprva napovedano z elektroenergetsko bilanco. (bj)
Brane Janjič
O avtorju