Hidro energija

Sanacija po poplavah že v teku

Hidroelektrarne, ki so v lasti Gorenjskih elektrarn, so bile zaradi varnosti zaustavljene za nekaj dni, voda je prišla v strojnico na HE Kokra. Naplavine so polnile usedalnike in vtočne rešetke. Čistilni strojni niso mogli sproti čistiti rešetk, prihajalo je do manjših okvar in do krajših zaustavitev posameznih energetskih objektov.

Sanacija po poplavah že v teku
Poplave, ki so v začetku avgusta prizadele dve tretjini Slovenije so pustile velike posledice.

Iz Elektra Gorenjska so sporočili, da je bilo na dan poplav prejšnji petek brez elektrike približno 1.200 uporabnikov na območjih Škofje Loke in Medvod, prav tako v vaseh pod Krvavcem (proti Kamniku) in Podljubelju. Že v torek so se ekipe na terenu prebile tudi do najbolj odrezanih področij. Vse razpoložljive ekipe skupaj s podizvajalci in s pomočjo monterjev iz Elektra Primorska so se prebijali do poškodovanih področij in vzpostavljali povezave. Tako so skupaj uspešno sanirali daljnovodno povezavo do Lavtarskega vrha, kjer ni več zasilne oskrbe z agregatom, prav tako daljnovodno povezavo Luše. Uspelo se jim je prebiti tudi do odrezane Bodoveljske grape, kjer so uporabnikom prav tako zagotovili oskrbo z elektriko. V prihodnjih tednih in mesecih se bo še odpravljalo posledice in poškodbe na prizadetih področjih, zato bo prihajalo do motenj in kratkotrajnih prekinitev pri oskrbi z električno energijo. Po prvih ocenah je škoda na omrežju ogromna, poleg daljnovodov je močno poškodovana tudi kabelska kanalizacija in kablovodi.

Hidroelektrarne, ki so v lasti Gorenjskih elektrarn, so bile zaradi varnosti zaustavljene za nekaj dni, voda je prišla v strojnico na HE Kokra. Večje škode na objektih ni bilo, zaradi naplavin pa so imeli zaposleni veliko dela s čiščenjem. Hidroelektrarne danes vse normalno obratujejo. Julijska neurja pa so ekipam povzročila kar nekaj dodatnega dela, saj so naplavine polnile usedalnike in vtočne rešetke. Čistilni strojni niso mogli sproti čistiti rešetk, prihajalo je do manjših okvar in do krajših zaustavitev posameznih energetskih objektov. Največ škode je bilo v HE Davča, kjer je voda tako hitro narasla in s seboj prinesla naplavine, ki jih je bilo potrebno odstranjevati z bagerjem. V HE Zvirče je narasla voda julija dvakrat odnesla peščeni nasip. Pred tem ga že več kot leto dni ni odneslo.

 

Mare Bačnar
O avtorju