Energetika

Trgovanje BSP lani podiralo rekorde

Volumen trgovanja BSP lani prvič presegel 7 TWh.
Trgovanje BSP lani podiralo rekorde

V letu 2016 je BSP zabeležil rast volumna na vseh segmentih. Skupni volumen na segmentu trgovanja za dan vnaprej je tako znašal 6.567,23 GWh, na segmentu trgovanja znotraj dneva pa 489,25 GWh. Celotni volumen v 2016 je tako prvič presegel 7 TWh in se ustavil pri 7.056,48 GWh. Iz tega izhaja, da se je volumen trgovanja za dan vnaprej glede na preteklo leto povišal za 8,2 odstotka, trgovanje znotraj dneva pa je poskočilo kar za 134 odstotkov. Skupni volumen je tako zabeležil več kot 12-odstotno rast na letnem nivoju.

Povprečna cena za pasovno energijo je lani znašala 35,61 €/MWh (16,2 odstotka manj kot v 2015), za trapezno energijo pa 39,85 €/MWh (17,6 odstotka manj kot leto pred tem).

Kot ugotavljajo na BSP trgovanje znotraj dneva med člani postaja vedno bolj priljubljeno. Poleg sprotnega trgovanja znotraj dneva preko M7 trgovalne platforme, je bil junija lani implementiran pilotni evropski projekt implicitne avkcije znotraj dneva na slovensko-italijanski meji. Da je bila implementacija uspešna, kaže obseg sklenjenih poslov pri trgovanju znotraj dneva, ki je že v prvem mesecu izvajanja implicitnih avkcij na slovensko-italijanski meji presegel 50.000,000 MWh.

Leto in štiri mesece po vključitvi slovenskega energetskega trga v enotni evropski trg pa je mesec dni kasneje uspešno zaživel še projekt spajanja trgov na slovensko-avstrijski meji. S tem je ta meja postala del med regionalnega spajanja trgov (MRC), ki danes pokriva 85 odstotkov vseh evropskih trgov z električno energijo.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.