Energetika

V Portorožu bo novembra potekalo že 10. posvetovanje PIES

Po napovedi Društva informatikov energetike Slovenije bo tudi letošnje jubilejno posvetovanje v znamenju aktualne tematike, kot sta BigData in prediktivna analitika.
 V Portorožu bo novembra potekalo že 10. posvetovanje PIES

Letošnje 10. posvetovanje o informatiki v energetiki Slovenije bo potekalo 23. in 24. novembra v Kongresnem centri Portus v Portorožu, pripravlja pa ga Društvo informatikov energetike Slovenije (DIES). 

Kot napoveduje organizator DIES, bo na 10. PIES-u glavna tema BigData in prediktivna analitika. Gre za področje, kjer je v energetskih podjetjih še precej rezerve in ki predstavlja velike potenciale za izboljšave v poslovanju energetskih podjetij. Lanska tematika Asset Management (upravljanje s sredstvi) je aktualna tudi letos, vendar s poudarkom na prediktivni analitiki na področju upravljanja s sredstvi. 

V sekciji Poslovna informatika bodo predstavili teme s področja logistike in mobilne aplikacije. V sekcijah Procesna informatika, IoT in Pametna omrežja bo govora o upravljanju s sredstvi (asset management), centrih vodenja, integracijah centrov vodenja in ostalih sistemov z informacijskim sistemom in zalednimi sistemi ter o bazah »Block Chain«. Izbrane fakultete slovenskih univerz pa bodo na posvetovanju PIES predstavile trende in raziskave. 

PIES kot stičišče izmenjave dobrih praks 

V jubilejnem letu je predsednik DIES dr. Rok Rupnik izrazil veselje in zadovoljstvo glede dosedanjih posvetovanj informatikov v energetiki, saj so bila  le-ta v svojem prvem desetletju zelo uspešna. »V tem času je dogodek dozorel, se dodobra umestil in kar je najpomembnejše, tudi skozi sušna leta svetovne recesije ostal prepoznavna in spoštovana blagovna znamka, stičišče izmenjave dobrih praks ter strokovnih dosežkov. V desetih letih smo strokovno javnost energetike uspeli prepričati, da gre za dogodek, katerega strokovni nivo ne zgolj upravičuje, temveč zahteva udeležbo na dogodku.«  

O tem zgovorno priča tudi statistika o dosedanjih posvetovanjih informatikov v energetiki. Lani se je npr. PIES-a udeležilo 152 strokovnjakov, nastopilo je več kot 30 domačih in tujih predavateljev, predstavili pa so 25 strokovnih člankov.