Energetika

Vlada začasno ukinila energetske prispevke za dizelsko gorivo na avtocestah in hitrih cestah

Vlada je na včerajšnji redni seji izdala spremembe Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE ter spremembe Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (URE).

Vlada začasno ukinila energetske prispevke za dizelsko gorivo na avtocestah in hitrih cestah

Kot pojasnjujejo, je zaradi zagotavljanja enakih pogojev vsem kupcem, tako tistim, ki gorivo kupujejo na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest kot tistim, ki gorivo kupujejo na bencinskih servisih avtocest in hitrih cest, potrebno prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE in prispevek za URE, ki se plačujeta za dizelsko gorivo, začasno ukiniti tudi za dizelsko gorivo, ki se prodaja na bencinskih servisih avtocest in hitrih cest.

Od trgovcev z naftnimi derivati vlada ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah in hitrih cestah ni regulirana. S tem naj bi ceno dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah za vse voznike približali regulirani ceni zunaj teh cest.

Oba ukrepa oprostitve plačevanja dajatve sta kratkoročne in začasne narave. Kljub začasnemu znižanju teh okoljskih dajatev, ki jih uvajata obe uredbi, načrtovani okoljski programi ne bodo ogroženi.
Vlada je naložila ministrstvu, pristojnemu za energijo, da mesečno preverja upravičenost ukrepa, ki ga določata obe spremembi uredb.

Uredbi bosta začeli veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, torej z jutrišnjim dnem.
 

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.