Energetika

Vloga jedrske energije v prihodnosti še večja

Prof. dr. Igor Pioro je včeraj na IJS predaval o jedrski energiji kot osnovi za proizvodnjo električne energije v prihodnosti.  
Vloga jedrske energije v prihodnosti še večja

Znano je, da je proizvodnja električne energije ključen dejavnik za napredek v industriji, gospodarstvu, kmetijstvu, pomembna pa je tudi za dvig kakovosti življenja.  

O tem je prepričan tudi dr. Igor Pioro, profesor s Fakultete za energetske sisteme in jedrsko znanost na Inštitutu za tehnologijo Univerze v Ontariu v Kanadi. Je (so)avtor več kot 400 strokovnih energetskih publikacij, pa tudi osmih strokovnih knjig o energetiki. Tokrat je na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) predaval o jedrski energiji kot osnovi za proizvodnjo električne energije v prihodnosti.  

Primerjave govorijo v prid jedrski energiji  

Prof. dr. Pioro je med drugim poudaril tudi pomembne prednosti jedrske energije, ki jih drugi, trenutno razpoložljivi viri energije ne zagotavljajo. Ena od osrednjih prednosti jedrskih elektrarn v primerjavi s termoelektrarnami na fosilna goriva je prav brezogljičnost med obratovanjem. Sicer pa gre pri jedrski energiji za koncentriran, visoko zanesljiv vir energije s kazalci razpoložljivosti okrog 90 odstotkov. Če vzamemo primerjavo s sončno energijo, vidimo, da se tu kazalci zmogljivosti  gibljejo med 5 in 20 odstotkov, pri vetrni energiji pa med 20 in 40 odstotki. Veliko pove tudi primerjava količin goriva, ki je na letni ravni potrebno za delovanje elektrarne nazivne moči 1000 megavatov. Jedrska elektrarna potrebuje približno sto ton goriva na leto, termoelektrarna na premog enake moči pa kar 3,6 milijona ton.    

In kaj nam predvidoma na tem področju prinaša prihodnost? Po mnenju prof. dr. Igor Piora se bo v prihodnje vloga jedrske energije močno okrepila, ne nazadnje tudi zato, ker trenutno ni na voljo boljše alternative. Vizija je sicer usmerjena v razvoj fuzije, vendar je trenutno težko reči, kdaj bo ta enkratni vir energije resnično uporaben na trgu proizvodnje električne energije. (mj)