Energetika

Zunanji ministri Avstrije, Hrvaške in Slovenije poglabljajo sodelovanje

Evropske države se vse bolj zavedajo pomena medsebojne povezanosti in poglabljanja sodelovanja – še posebej v času, ko se soočamo s skupnimi izzivi na področju varnosti in zanesljive energetske oskrbe. Tako so se na Reki srečali zunanji ministri Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki so na prvem tristranskem srečanju razpravljali o poglabljanju medsebojnega sodelovanja in izzivih, s katerimi se soočajo vse tri države.

Zunanji ministri Avstrije, Hrvaške in Slovenije poglabljajo sodelovanje

Poleg problematike reševanja migracij in načrtovane širitve Unije so zunanji hrvaški minister Gordan Grlić Radman, avstrijski Alexander Schallenberg in slovenska ministrica Tanja Fajon spregovorili tudi o sodelovanju pri obnovi Ukrajine ter načrtih za skupne misije v afriških in azijskih državah.

Ministri so obiskali tudi plavajoči terminal za utekočinjeni zemeljski plin v Omišlju na Krku, ki ima vse večjo geopolitično in strateško vlogo pri zagotavljanju energetske stabilnosti, saj ga ob negotovih energetskih razmerah obiskuje vse več politikov iz širše regije. Terminal zmogljivosti 2,9 milijarde kubičnih metrov letno je uvrščen na seznam projektov skupnega interesa Evropske unije, za kar je prejel več kot 100 milijonov nepovratnih sredstev. Priključen je na plinovod, ki omogoča nadaljnji transport plina po Hrvaškem.

Ob obisku terminala so ministri spregovorili o pomenu energetske solidarnosti in povezljivosti držav. Slovenska ministrica je ob tem napovedala sklenitev sporazuma o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom s Hrvaško, ki ga sicer napovedujejo že od lanskega leta. Po vzoru sporazuma z Italijo, ki so ga sklenili že lani julija, se na ministrstvu poleg Hrvaške o sklenitvi sporazuma pogajajo tudi z Avstrijo.

Katarina Prelesnik
O avtorju