Novice

Uporaba zemeljskega plina se vztrajno širi

Datum: 20. 4. 2012 Besedilo: Miro Jakomin

V Novem mestu je danes potekala tretja delavnica o kogeneraciji na zemeljski plin, ki jo je uspešno pripravilo GIZ DZP.

Uporaba zemeljskega plina se vztrajno širi

Kot so sporočili iz Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plin, se je delavnice udeležilo več kot 50 udeležencev iz različnih organizacij javnega in zasebnega sektorja iz Dolenjske in Posavja.

Mag. Urban Odar, direktor GIZ DZP, je povedal, da pomen zemeljskega plina narašča, saj se uporaba širi na različna področja: od zasebnih uporabnikov za ogrevanje, do soproizvodnje toplote in električne energije, vedno večji pomen pa zemeljski plin dobiva tudi v prometu. Prof. dr. Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme, je dejal, da je odločitev za umestitev enote SPTE v objekt ne le odločitev za danes, ampak pomeni tudi rešitev za prihodnost. »Ko bo zemeljskega plina zmanjkalo, bodo izdelovali sintetičnega ali pa bodo enote SPTE delovale v kombinaciji z obnovljivimi viri energije.«  

Vodja Centra za energetsko učinkovitost z Instituta Jožef Stefan mag. Stane Merše, je udeležence seznanil s SPTE in trendi na trgu. Jasmina Bajec, analitičarka v sektorju za obnovljive vire, raziskave in razvoj pri Borzenu je predstavila delovanje podpornih shem za električno energijo iz visoko učinkovitih SPTE.  

Aleks Jan iz podjetja Energen je na podlagi nekaj letnih izkušenj pri umeščanju enot SPTE v objekte predstavil korake od ideje do izvedbe takega projekta ter na kaj morajo biti investitorji še posebej pozorni, da bodo projekt umestitve SPTE uspešno izpeljali. Matjaž Miklavčič iz podjetja SODO pa je udeležence seznanil s postopkom vključitve enote SPTE na električno omrežje.  

Ker predstavljajo tovrstni projekti velik finančni zalogaj, so predavatelji udeležence seznanili tudi z različnimi možnostmi za financiranje. V zadnjem delu pa so investitorji in lastniki predstavili nekaj primerov dobre prakse SPTE v Sloveniji, med drugim tudi delovanje tovrstne naprave v stanovanjskem objektu v Mariboru.

Delavnico so zaključili z ogledom kogeneracije v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto ter v poslovni stavbi podjetja Istrabenz Plini. Da postaja postaja umestitev SPTE enot vedno bolj zanimiva tudi na Dolenjskem, kaže dejstvo, da bosta v kratkem z obratovanjem pričeli dve novi enoti v Planetu Tuš ter v poslovnem objektu Hedera, so še sporočili iz GIZ DZP. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (28)