Novice

Kako z ECE do sončne elektrarne?

Datum: 2. 3. 2021 Besedilo: Vladimir Habjan

S spletno aplikacijo ECE sonce do lažje odločitve za sončno elektrarno.

Kako z ECE do sončne elektrarne?

V ECE so predstavili spletno aplikacijo ECE sonce z namenom, da bi bodočim lastnikom sončne elektrarne odgovorili na vprašanje ali je lastna sončna elektrarna primerna rešitev za njih. Z brezplačno spletno aplikacijo uporabnik pridobi podatke o optimalni velikosti elektrarne glede na njegove potrebe po električni energiji, o višini investicije, povračilni dobi in subvenciji, ki mu je na voljo pri EKO skladu.

»V le nekaj minutah prejeme uporabnik na svoj elektronski naslov izčrpno poročilo na osmih straneh, v katerem so predstavljene ključne informacije, ki jih uporabnik potrebuje pri tako pomembni odločitvi kot je lastna sončna elektrarna. Ker pa so energetski viri in porabniki v gospodinjstvih povezani in medsebojno odvisni, smo v izračun vključili tudi vire ogrevanja, letno porabo energentov za ogrevanje, morebitno višjo porabo električne energije v prihodnosti in druge informacije, ki vplivajo na optimalno zasnovo sončne elektrarne za samooskrbo«, je o aplikaciji povedal vodja razvoja pri ECE, Gašper Ravnak.

Aplikacija je na voljo na spletni strani https://www.ece.si/ in je predvidena za potrebe gospodinjstva, za izračun samooskrbnih elektrarn do moči 43 kW in ogrevalnega sistema za porabnike z letno porabo toplotne energije do 35.000 kWh.

»Uporabnik aplikacije mora poznati osnovne potrebe svojega gospodinjstva, na kratko kakšna je letna poraba električne energije in energenta za ogrevanje, če to ni elektrika. Poznati mora kakšne so razpoložljive strešne površine in njihovo usmerjenost glede na strani neba ter morebitne bodoče porabnike električne energije. Ker je investicijo v sončno elektrarno potrebno gledati širše, tudi z vidika vira za ogrevanje, bo lahko z aplikacijo ECE sonce uporabnik ugotovil tudi ali se mu hkrati izplača tudi zamenjati vir ogrevanja, morda preiti na ogrevanje s toplotno črpalko ali zemeljski plin«, je še dodal Gašper Ravnak.

Povezava do aplikacije: https://www.ece.si/za-dom/energetske-resitve/soncne-elektrarne/izracun/

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (41)
februar 2021 (44)
marec 2021 (54)
april 2021 (54)
maj 2021 (58)
junij 2021 (38)