Društvo EN-LITE predstavilo slovensko pobudo
Vladimir Habjan
/ Categories: Energetika

Društvo EN-LITE predstavilo slovensko pobudo

V okviru globalnega projekta Open Education Week (Teden odprtega izobraževanja, www.openeducationweek.org/) so danes objavili interaktivno predstavitev z naslovom Energy, Society and Open Education, ki so jo pripravili v društvu EN-LITE in v kateri predstavljajo izvedene aktivnosti, predvsem pa prihodnje načrte na področju krepitve energetske pismenosti, ki jih na globalni ravni snujejo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji z vsega sveta. Predstavitev je dostopna na spletnem naslovu OE Week: https://www.openeducationweek.org/resources/energy-society-and-open-education, neposredna povezava na interaktivno predstavitev pa je tukaj: https://miteam.mitv.si/asset/NfWJEbdRF3jxFzgWp

Člani huba SDG7 v okviru projekta Open Education for a Better World razvijajo odprte izobraževalne vire in ozaveščevalne vsebine (npr. odprte spletne tečaje, odprte interaktivne in video predstavitve ter druge formate odprtih  izobraževalnih gradiv) na temo energije in energetike ter podnebnih sprememb. Razvijalci gradiv in njihovi mentorji so strokovnjaki z različnih naravoslovnih, tehniških in družboslovnih področij in prihajajo iz izobraževalnih, raziskovalnih in industrijskih (energetskih) organizacij iz številnih držav: Bangladeša, Belgije, Indije, Nizozemske, Slovenije, Švedske, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Kot mentorji so v hub SDG7 vključeni priznani strokovnjaki za odprto izobraževanje iz naslednjih ustanov: MIT (Massachusetts Institute of Technology), in sicer MIT Climate in MIT Open Learning, ICDE – International Council for Open and Distance Education, TU Delft, Arizona State University, Institut »Jožef Stefan«, EIT InnoEnergy, Creative Commons, Loughborough University – Institute of Digital Technologies in Bangladesh Open University.

Hub SDG7 sokoordinirata Jennryn Wetzler (pomočnica direktorice za Odprto izobraževanje pri organizaciji Creative Commons, ZDA) in mag. Mojca Drevenšek (komunikacijska svetovalka v agenciji Consensus in predsednica društva EN-LITE, Slovenija). Sokoordinatorki Huba si z dopolnjujočo kombinacijo znanj s področja odprtih izobraževalnih virov, odprtega izobraževanja in odprtih politik (Jennryn Wetzler) ter komuniciranja in ozaveščanja o energiji in energetiki (Mojca Drevenšek) prizadevata za kakovostno vsebinsko in procesno usmerjanje delovanja huba. Podatkovni partner projekta je SURS (Statistični urad RS), sodobno spletno sodelovalno okolje MiTeam pa zagotavlja ekipa Media Interactive.

O interaktivni predstavitvi Energy, Society and Open Education

Več informacij o projektu najdete v interaktivni spletni predstavitvi Energy, Society and Open Education, ki jo je društvo EN-LITE danes objavilo v okviru globalne pobude za odprto izobraževanje – Open Education Week: https://www.openeducationweek.org/resources/energy-society-and-open-education. Predstavitev je sestavljena iz treh delov: v prvem je razložen pomen energetske pismenosti, v drugem so predstavljene izvedene aktivnosti, v tretjem delu pa so predstavljeni načrti huba SDG7 na področju odprtega izobraževanja za krepitev energetske pismenosti. Predstavitev je namenjena zainteresiranim predstavnikom globalne skupnosti odprtega izobraževanja in deležnikom v energetiki, ki želijo sodelovati in prispevati h krepitvi energetske pismenosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Izdelavo spletne predstavitve Energy, Society and Open Education je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Rezultati huba SDG7 bodo predstavljeni konec junija letos v sklopu zaključnega dogodka programa OE4BW v Vipavi.

O programu OE4BW in sodelovanju EN-LITE/projekt iEnergy

Globalni mentorski program OE4BW (Open Education for a Better World) že tretje leto zapored organizirata UNESCO Katedra o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje (predstojnik mag. Mitja Jermol, IJS) in Univerza v Novi Gorici (prof. dr. Tanja Urbančič).

Več informacij: http://oe4bw.ijs.si/.

Društvo EN-LITE je s projektom iEnergija (iEnergy) v programu OE4BW sodelovalo že v lanskem letu. Več informacij: http://oe4bw.ijs.si/project/ienergy/.

Videoposnetek večdeležniške razprave na temo Energy, Society and Open Education najdete na spletni platformi VideoLectures.NET: http://videolectures.net/educationdesign2019_drevensek_multi_stakeholder/

Če želite biti obveščeni o nadaljnjih aktivnostih projekta, se prijavite na e-novičnik na spletni strani www.i-energija.si (vpis e-naslova na dnu vstopna strani).

Previous Article Potrjen poslovni načrt Eko sklada za letos
Next Article Prodaja CNG v Celju narašča
Print
891