Gašperšič in Počivalšek na obisku v Posavju
Vladimir Habjan
/ Categories: Novice, Hidro energija

Gašperšič in Počivalšek na obisku v Posavju

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta bila konec januarja 2015 na delovnem obisku v skupini GEN. Seznanila sta se s poslovanjem skupine in razvojnimi načrti, predvsem na področju investicij in nadaljnjega razvoja elektroenergetike v Sloveniji. Minister za infrastrukturo si je dopoldan najprej ogledal gradbišče HE Brežice ter se seznanil s potekom izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi. V prostorih GEN energije se je kasneje pridružil obisku evroposlancev. Na popoldanskem delu obiska se je ministru dr. Petru Gašperšiču pridružil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Skupaj sta se seznanila z razvojnimi načrti skupine, predvsem z aktivnostmi, ki jih GEN izvaja v povezavi s projektom JEK 2. Obisk sta nadaljevala z ogledom Nuklearne elektrarne Krško ter ga po krajšem ogledu HE Krško zaključila v Termoelektrarni Brestanica.

Energetski del izgradnje HE Brežice (jezovna zgradba z opremo) poteka po predvidenem terminskem planu. V gradbeni jami bodoče hidroelektrarne je postavljena kompletna gradbiščna infrastruktura, na prelivnih poljih je bilo vgrajenih že preko 8.000 m³ betonov, na temeljnih blokih pretočnih traktov strojnice pa preko 5.000 m³. Na dostopnem mostu do hidroelektrarne je zaključeno temeljenje in stebri mostne konstrukcije. Za energetski del projekta je v tem trenutku podpisanih za več kot 90 milijonov evrov pogodb, za nemoteno financiranje tega dela izgradnje pa je podpisana tudi kreditna pogodba v višini 20 milijonov evrov. Glede na trenutno izvedena dela in terminski plan je dvig vode v akumulacijskem bazenu predviden za jesen 2016, saj naj bi v kratkem stekla tudi dela na infrastrukturnem delu, ki jih izvaja družba Infra. (vh)

Previous Article Evropska komisija začela delo na vzpostavitvi Energetske unije
Next Article Vsaka ladja je ogromen agregat energije!
Print
1391
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.