Globalni razpis za odprto izobraževanje o energiji in energetiki
Vladimir Habjan
/ Categories: Energetika

Globalni razpis za odprto izobraževanje o energiji in energetiki

UNESCO katedra o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje na Institutu Jožef Stefan ter Univerza v Novi Gorici sta že tretje leto zapored objavila globalni razpis Odprto izobraževanje za boljši svet (Open Education for a Better World ali krajše: OE4BW). Letošnji razpis OE4BW 2019/20 prinaša pomembno novost: prvič namreč uvajajo tematski energetski hub SDG7, osredotočen na uresničevanje 7. cilja trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals), ki govori o zagotavljanju dostopa do cenovno konkurenčne in čiste energije.

V mentorski program OE4BW se je v obdobju 2018/19 vključil tudi slovenski digitalni energetski izobraževalni projekt iEnergija / iEnergy (več informacij: http://oe4bw.ijs.si/project/ienergy/), ki v Sloveniji teče pod okriljem društva za spodbujanje energetske pismenosti EN-LITE in ga z video-produkcijsko dejavnostjo podpira tudi Naš stik. Tako se je oblikovala ideja, iEnergijo razviti kot projekt odprtega izobraževanja na globalni ravni.

»Odziv na idejo o izgradnji globalne izobraževalno-ozaveščevalne platforme o oskrbi z energijo je bil nad pričakovanji. Tako slovenske kot številne evropske in mednarodne organizacije so se vključile v hibridno razpravo o pomenu kakovostnega odprtega izobraževanja o energiji in energetiki, ki smo jo organizirali julija letos v Vipavi v okviru OpenEd Design mednarodne delavnice o odprtem izobraževanju. Strinjali smo se, da je energetska pismenost predpogoj, da bomo državljani lahko svojo osrednjo vlogo v energetskem prehodu v nizkoogljičnost odigrali odgovorno in učinkovito,« poudarja Mojca Drevenšek iz društva EN-LITE.

Videoposnetek vipavske razprave na temo Energija, družba in odprto izobraževanje (Energy, Society and Open Education), si lahko ogledate na globalni odprti platformi videovsebin VideoLectures.NET: http://videolectures.net/educationdesign2019_drevensek_multi_stakeholder/, nadgradnjo iEnergije v globalno odprto platformo pa omogoča sodobno spletno sodelovalno okolje Univerze v Novi Gorici, ki ga poganja ekipa MediaInteractive.

»V ideji o globalizaciji iEnergy platforme je veliko slovenskega znanja, tako strokovnega vsebinskega znanja o energiji in energetiki, ki so ga v projekt EN-LITE že doslej prispevali sodelujoči naravoslovni, tehniško-inženirski in družboslovni strokovnjaki, kot tudi znanja o sodobnih odprtih izobraževalnih orodij, naprednem digitalnem učenju in orodjih umetne inteligence v podporo energetskemu izobraževanju. Tudi to je razlog, da se z mnogimi slovenskimi partnerji veselimo prihodnjega sodelovanja v globalnem programu OE4BW,« razlaga Drevenškova.

Ekipa OE4BW vabi vse, ki razpolagate bodisi z odprtimi izobraževalnimi viri oziroma gradivi na temo energije in energetike, ki bi jih želeli prosto deliti zainteresiranim uporabnikom nastajajoče globalne platforme, ali z mentorskim znanjem, podpornimi orodji ali storitvami, da se prijavite tukaj in tako po svojih močeh sooblikujte boljši svet nizkoogljične energetike.

Previous Article Za ključno evropsko energetsko infrastrukturo namenjenih 556 milijonov evrov
Next Article ELES na Dunaju organiziral zaključno konferenco projekta FutureFlow
Print
1083