HSE gradi največjo sončno elektrarno v Sloveniji
Brane Janjič
/ Categories: Hidro energija

HSE gradi največjo sončno elektrarno v Sloveniji

Iz Holdinga Slovenske elektrarne so sporočili, da so pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za 3,036-megavatno sončno elektrarno, ki jo bodo zgradili na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku. Na lokaciji bodo postavljena 6.902 modula moči 440 Wp. SE Prapretno bo tako prva sončna elektrarna v Sloveniji, ki bo imela več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje. Proizvedla bo približno 3.362.000 kWh električne energije, kar zadostuje za letne potrebe po električni energiji približno 800 slovenskih gospodinjstev. 
Kot je povedal mag. Nenad Trkulja, vodja projekta SE Prapretno, ima gradnja elektrarne na lokaciji Prapretna za skupino HSE in lokalno okolje tudi velik simbolni pomen, saj je bilo v preteklosti to okolje zelo okoljsko obremenjeno s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni Trbovlje in proizvodnjo oziroma izkopavanjem premoga v bližnjih rudnikih. HSE bo zdaj na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov. Temeljni kamen za gradnjo Sončne elektrarne Prapretno bodo položili 3. julija. 
Previous Article Izšel zbornik Energija Slovenije
Next Article TEŠ naj bi do leta 2030 imel več sto milijonov izgube
Print
372
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.