iEnergija dodaja nove video vsebine
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: Energetika

iEnergija dodaja nove video vsebine

EN-LITE društvo za spodbujanje energetske pismenosti in globalna platforma VideoLectures.NET sta danes v okviru evropskega tedna trajnostne energije (EU Sustainable Energy Week) najavila partnersko pobudo iEnergija videointervjuji in objavila prvega v seriji videointervjujev o oskrbi z energijo: Energija v vsakdanjem življenju z prof. dr. Iztokom Tisljem z Instituta Jožef Stefan. Tiselj v videointervjuju poljudno, s pomočjo konkretnih primerov razloži, koliko energije porabi povprečen prebivalec Slovenije vsak dan in iz katerih virov to energijo pridobimo.
Kot poudarja mag. Mojca Drevenšek, predsednica društva EN-LITE, so se za pripravo videovsebin odločili že ob zagonu digitalne izobraževalno-ozaveščevalne platforme iEnergija (www.i-energija.si) v lanskem letu. »Uporabnikom, med katerimi je veliko mladih, želimo približati spoznavanje širokega področja energetike prek prosto dostopnih digitalnih videovsebin. Izhajamo iz uveljavljenih načel energetske pismenosti, zato pri videointervjujih sodelujemo z multidisciplinarno skupino naravoslovnih, družboslovnih in tehniških strokovnjakov,« poudarja Drevenškova in dodaja: »Obljubljamo kratke, kompaktne videovsebine, ki spletnim gledalcem ne bodo vzele več kot 15 minut, zagotovile pa jim bodo strokovno kredibilno, vendar laikom razumljivo predstavitev raznolikih aktualnih tem o zanesljivi in prožni oskrbi odjemalcev z nizkoogljično energijo.«

Platforma VideoLectures.NET z več kot pet tisoč unikatnimi obiskovalci dnevno dosega širok krog zainteresirane javnosti. »Med več kot 20 tisoč obstoječih videopredavanj in razprav na našo platformo z veseljem vključujemo tudi iEnergija videointervjuje. Umeščemo jih bomo v vsebinski kategoriji Energy," poudarja Mihajela Črnko, vodja platforme VideoLectures.NET na IJS, in dodaja da bo repozitorij VideoLectures.NET, ki deluje kot odprt izobraževalni vir, s svojim sistemom avtomatskih transkripcij poskrbel za podnaslovitev in prevod v tri svetovne jezike. To bo bistveno okrepilo doseg energetskih izobraževalno ozaveščevalnih aktivnosti preko meja Slovenije. Intervjuji bodo redno objavljani  na spletnih mestih http://videolectures.net/ienergija_videointervjuji/, www.i-energija.si (sklop Videointervjuji) in www.en-lite.si. Za obveščanje o dodanih iEnergija videointervjujih se lahko prijavite na spletni novičnik iEnergija na spletnem mestu www.i-energija.si.

iEnergija videointervjuji so sicer del širšega projekta vzpostavitve napredne energetske izobraževalno ozaveščevalne platforme (iEnergy Open Knowledge Platform) kot odprtega izobraževalnega vira. Projektna ideja bo podrobneje predstavljena v okviru petdnevne mednarodne UNESCO delavnice za razvoj odprtih izobraževalnih virov, in sicer 3. julija letos v Vipavi na tematski razpravi Energy, Society and Open Education, ki jo soorganizirajo Institut Jožef Stefan - Center za prenos znanja in tehnologij, ki je nosilec UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje, Univerza v Novi Gorici in društvo EN-LITE. (bj)

Previous Article Prihodnost vetrne energije v Sloveniji
Next Article Ali Slovenija že ima jasno vizijo energetsko-podnebne politike?
Print
939