Mladi iz vse Slovenije blesteli v znanju o energetiki
Vladimir Habjan
/ Categories: Energetika

Mladi iz vse Slovenije blesteli v znanju o energetiki

Včeraj se je v Krškem odvijalo zaključno tekmovanje projekta Mladi genialci. Med osemnajstimi slovenskimi srednjimi šolami so na finalnem kvizu po napetem in izenačenem boju največ znanja o energetiki pokazali dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, program elektrotehnik. Šolske ekipe (trije dijaki) so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile številne navijače. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu slavila ekipa Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, program elektrotehnik, ki so jo zastopali Gašper Pečarič, Nejc Novak in Timotej Gruden, pod mentorstvom Uroša Redka.

Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Krško, Šolskega centra Krško – Sevnica (Klemen Knez, Nina Kukovičič, Nik Unetič), ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Jožeta Požuna, tretje mesto pa dijaki Srednje elektro - računalniške šole Maribor, program Tehniška gimnazija (Mihael Zotler, Matjaž Škrlec in Nejc Beber), pod mentorstvom Mirana Čokla.

 

Zbrane tekmovalce je pozdravil generalni direktor podjetja GEN energija, Martin Novšak, ki je dijake pohvalil za sodelovanje in poudaril: »Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo.« In dodal, da si družba GEN energija že vrsto let prizadeva za dvig energetske pismenosti, pri tem pa pomembno vlogo igrajo tudi projekti kot so Mladi genialci.

 

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman je poudaril, da je »znanje vrednota, na kateri temeljijo tudi vsi pretekli dosežki NEK, v katere je vgrajena tudi zavzetost sodelavcev in vrednote, kot so varnostna kultura, razvoj zaposlenih in odličnost v medsebojnih odnosih.«  Kakšna bo naša (energetska) prihodnost pa je po besedah predsednika uprave NEK odvisno od znanja, poznavanja izzivov energetike, čim širše osveščenosti vseh o pomembnosti energetike in od pravih odločitev.

 

V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so v okviru projekta »Mladi v svetu energije« že četrto leto zapored razpisali tekmovanje »Mladi genialci!« – kviz o energetiki. Dvakrat so se na tekmovanju pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so se v znanju ponovno, že drugič, pomerili dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij.

 

V skupini GEN so prepričani, da je tekmovanje Mladi genialci odlična priložnost za povezovanje znanja, idej in izkušenj. S projektom pa spodbujajo tudi zanimanje za tehniko in naravoslovje, s čimer želijo mlade dodatno motivirati za izbiro poklicne poti na teh perspektivnih področjih.

 

Kviz dijake spodbuja k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji kot trajnostnem viru in radioaktivnosti.

 

K sodelovanju se je prijavilo kar 128 dijakov iz 18 od skupno 24 tehničnih srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Maribora, Novega mesta, Raven na Koroškem, Pirana, Ljubljane, Ptuja, Celja, Trbovelj, Krškega, Velenja in Kranja). Organizatorji so za tekmovanje pripravili posebno e-gradivo in izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali tudi Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Med drugim so v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK spoznavali značilnosti ionizirajočega sevanja. V decembru lani je potekalo še šolsko tekmovanje, s pomočjo katerega so se oblikovale ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na današnjem kvizu potegovali za najvišja mesta.

 

Za sprostitev mladih umov na zaključnem kvizu Mladi genialci so z igranjem na prav posebne inštrumente, izdelane iz cevi, poskrbeli Ritem vodovodarji iz OŠ Leskovec pri Krškem, z energičnim plesom pa so zbrane tekmovalce in njihove navijače še dodatno spodbudili svetovni prvaki v stepu iz Plesne šole Lukec. (vh)

Previous Article Na obzorju tretji forum ENERGETIKA in REGULATIVA '16
Next Article Funkcionalna in oblikovna posodobitev portala nas-stik
Print
1244