Na Jesenicah začel obratovati baterijski hranilnik energije
Anonym
/ Categories: Energetika

Na Jesenicah začel obratovati baterijski hranilnik energije

Kot pojasnjujejo v podjetju NGEN, ki sta ga ustanovila znana podjetnika Roman Bernard in Damian Merlakse zaradi padanja cen baterij, zlasti li-ion tehnologije, uporaba baterijskih sistemov za regulacijo povečuje. V prihodnost usmerjeni operaterji distribucijskega in prenosnega omrežja ter industrijski odjemalci uporabljajo sisteme baterijskih hranilnikov za zmanjševanje konic ter sistemsko regulacijo omrežja in lastnih virov.

Pred dnevi je NGEN pospremil v obratovanje največji baterijski hranilnik električne energije v širši regiji, lociran na zemljišču ob podjetju SIJ Acroni na Jesenicah. Hranilnik ima moč 12,6 megavata in zmogljivost 22,2 megavatne ure ter pri nas omogoča postavitev dodatnih 250 megavatov proizvodnje čiste električne energije. Po besedah Romana Bernarda gre za okolju povsem neškodljivo dejavnost, saj so baterije v hranilniku okoljsko nevtralne. Proizvedlo jih je ameriško podjetje Tesla, programsko rešitev, ki samostojno upravlja naprave v virtualni elektrarni, pa so razvili v podjetju NGEN. V omenjeno investicijo so vložili 15 milijonov evrov.

»Pri hranilnikih za hranjenje električne energije gre za velike baterije, v katerih se električna energija iz omrežja shrani, zatem pa, ko so potrebe po njej večje, jo odda nazaj v omrežje. To je pomembno zlasti zato, ker proizvodnja električne energije in poraba nista nikoli usklajeni. Z večanjem proizvodnje energije iz obnovljivih virov je to usklajenost še težje doseči, saj je proizvodnja odvisna od vremena. Hranilniki energije pa bodo omogočili prožnost, obenem pa bodo decentralizirali trg, ki je zdaj še centraliziran,« je pojasnil Roman Bernard. Kot je še dodal, bo v naslednjih osmih mesecih v Sloveniji postavljen še en baterijski sistem. Sicer pa NGEN s svojimi produkti za energetske rešitve želi prodreti tudi na širši evropski trg. Na tem področju so ogromne priložnosti, ki jih želi čim bolj izkoristiti; še posebej si prizadeva, da se bo pripravljen soočil z razmerami ob odprtju evropskega trga v letu 2021.

 

Previous Article Na javnem pozivu izbranih 19 projektov
Next Article Enotni evropski trg elektrike še vedno projekt v izvajanju
Print
1504
Avtor fotografij:splet