Nov iEnergija videointervju o energetski trilemi
Vladimir Habjan
/ Categories: Energetika

Nov iEnergija videointervju o energetski trilemi

Projekt EN-LITE je v okviru partnerskega sodelovanja z globalno platformo videovsebin VideoLectures.NET objavil nov iEnergija videointervju, in sicer z Einarijem Kiselom iz World Energy Councila. V nekaj več kot 10 minutah lahko izveste več o povezavah med oskrbo z energijo, energetsko pismenostjo in snovanjem energetskih politik, odličnem rezultatu Slovenije v raziskavi World Energy Trilemma Index 2018 in prihodnjih izzivih slovenske energetike. Posnetek je v angleškem jeziku. Intervju so posneli ob robu konference EPC (Energy Policy Considerations) VI. WEC je septembra letos objavil rezultate World Energy Trilemma Index 2019, ki jih lahko najdete tukaj.

Skladnost z načeli energetske pismenosti
Ekipa EN-LITE videointervjuje pripravlja skladno z načeli energetske pismenosti, zato sodelujejo z naravoslovnimi, tehniškimi in družboslovnimi strokovnjaki. »Namenjeni so predvsem tistim, ki so na različne načine vključeni v formalne ali neformalne oblike izobraževanja, torej dijakom in študentom, profesorjem in mentorjem ter zaposlenim na različnih področjih v energetiki in na drugih, z energetiko povezanih področjih,« poudarja pobudnica projekta Mojca Drevenšek.

Razvoj iEnergije na globalni ravni v okviru UNESCO mentorskega programa
V okviru UNESCO globalnega mentorskega programa Open Education for a Better World (več info: http://oe4bw.ijs.si/ ) projekt iEnergija razvijajo tudi na globalni ravni, več informacij tukaj: http://oe4bw.ijs.si/project/ienergy/
V prihodnjem tednu bo iEnergija eden od projektov, o katerem bodo razpravljali na mednarodnem Open Education Policy Forumu v Varšavi. Mednarodni deležniki se bodo osredotočili na izzive snovanja energetskih in podnebnih politik, pri katerih uresničevanju ima pomembno vlogo odprto izobraževanje in ozaveščanje državljanov.
Cilj udeležbe iEnergy projekta na forumu je, pripraviti konkreten 6-mesečni načrt (Policy Project Roadmap) krepitve politike odprtega izobraževanja v energetiki. Proces bodo predvidoma vezali tudi na trenutno aktualno pripravo in kasnejše uresničevanje nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, s katerimi se ukvarjajo države članice EU.

Partnerstvo z globalno platformo VideoLectures.NET
Ekipa EN-LITE obljublja zanimive nadaljnje videointervjuje, ki jih bodo objavili v prihodnjih tednih in mesecih, med drugim s področij fizike, biologije, geologije, ekonomije, tehnološko-inženirskih vidikov, sociologije, komunikologije in mednarodnih odnosov. Ponosni so, da projekt izvajajo v partnerskem sodelovanju z globalno platformo videovsebin VideoLectures.NET, ki je visoko prepoznavna v strokovni in znanstveni javnosti. »Platforma VideoLectures.NET deluje kot odprt izobraževalni vir, s svojim sistemom avtomatskih transkripcij poskrbi za podnaslovitev in prevod vsakega iEnergija videointervjuja v 3  svetovne jezike. To bistveno okrepi doseg energetskih izobraževalno-ozaveščevalnih aktivnosti projekta EN-LITE preko meja Slovenije,« poudarja Mihajela Črnko, vodja platforme VideoLectures.NET.

Več informacij o sodelovanju projekta EN-LITE z UNESCO na povezavi: http://oe4bw.ijs.si/project/ienergy/
Želite spremljati objave novih videointervjujev? Prijavite se na iEnergija e-novičnik!

iEnergija: www.i-energija.si

Previous Article Uprava za jedrsko varnost je gostila avstrijsko delegacijo
Next Article Družba HESS postavila več informativnih panojev
Print
1065
Video - povezava:https://www.youtube.com/embed/A-GJLBq2fCo