Energetika

Evropski teden trajnostne energije 2012

Danes se začenja Evropski teden trajnostne energije, ki je osrednji del kampanje za Evropo trajnostne energije.
Evropski teden trajnostne energije 2012

Osrednja tema letošnjega tedna trajnostne energije je nedavno sporočilo Komisije o strategiji za obnovljive vire energije, ki raziskuje različne možnosti za vključitev obnovljivih virov v evropski energetski sistem po letu 2020. Organiziranih bo okoli 150 dogodkov Bruslju in več kot 950 dogodkov v 40 evropskih in drugih državah v obliki energetskih dni, ki naj bi se jih udeležilo približno 150 tisoč ljudi. Energetski dnevi bodo vključevali razstave, delavnice ter nasvete za mala podjetja in gospodinjstva o tem, kako lahko prispevajo k skupnim prizadevanjem za energetsko učinkovitost.

V Sloveniji bo v okviru energetskih dni potekalo enajst dogodkov v Ljubljani, Mariboru in Moravskih Toplicah. Med drugim Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Urad vlade za komuniciranje jutri dopoldne organizirata dogodek Trajnostno in čisto: poklicna priložnost, ki bo potekal v Centru Evropa. Skupaj z Društvom za ekološke in prostočasne dejavnosti Zoja bodo pripravili interaktivno predavanje za šolarje s teoretično predstavitvijo trajnostnega razvoja in čistih energetskih tehnologij ter predstavitvijo poklicev, ki se ukvarjajo s takšnimi tehnologijami. Popoldne bo sledil še dogodek Kako biti trajnosten in pri tem prihraniti. Dogodek pripravljajo v sodelovanju z Društvom Zoja, podjetjem Elektro Ljubljana in s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na njem bodo predstavili možnosti trajnostne oskrbe z energijo v gospodinjstvih, osvetlili potencialne načine sofinanciranja njihove izvedbe ter ugotavljali, kolikšni so prihranki in kakšni vplivi na okolje.

Aktivnostim ob Evropskem tednu trajnostne energije se pridružuje tudi Mestna občina Ljubljana, kjer bodo v sredo dopoldne predstavili študijo Trajnostna urbana infrastruktura – Ljubljana – pogled v leto 2050.

Osrednji dogodek v Bruslju bo zagotovo tridnevna konferenca, ki bo priložnost za prvo javno razpravo o naložbah v energetsko učinkovitejše rešitve in širšo uporabo obnovljivih virov energije na temo evropske strategije o obnovljivih virih energije. Podelili pa bodo tudi nagrade najboljšim pobudam, ki na različnih področjih spodbujajo energetsko učinkovitost in rabo obnovljivih virov energije. Letos je bilo na nagradni natečaj prijavljenih 262 projektov, med katerimi se bo za nagrado v petih kategorijah (komuniciranje, potrošnja, učenje, življenje in potovanje) potegovalo 25 finalistov, med njimi tudi dva iz Slovenije. (pb)

Več: www.eusew.eu

Polona Bahun
O avtorju