Energetika

Hidroelektrarne tudi na začetku leta rekordno

Iz hidroelektrarn je bilo januarja v prenosno omrežje oddanih 470,4 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za dobrih 74 odstotkov več kot januarja lani.
Hidroelektrarne tudi na začetku leta rekordno
Če velja pregovor, da se po jutru dan pozna, potem se hidroelektrarnam obeta še eno izjemno dobro proizvodno leto. Potem, ko so v hidroelektrarnah že lani načrtovane proizvodne načrte dosegali precej pred koncem leta, so zelo obetajoči tudi podatki za prvi letošnji mesec. Tako je bilo iz hidroelektrarn na Dravi, Savi in Soči v prenosno omrežje  januarja oddanih kar  470,4 milijona kilovatnih ur , kar je bilo za 74,1 odstotka več kot januarja lani in tudi za skoraj 93 odstotkov več, kot je bilo sprva pričakovano z elektroenergetsko bilanco.
Posledično so bili, kljub nekoliko nižji proizvodnji termoelektrarn, dobri tudi skupni januarski proizvodni rezultati. Če pogledamo samo proizvodnjo nuklearne elektrarne Krško in drugih termoelektrarn, je bila ta januarja v primerjavi z istim mesecem lani, sicer nižja za 4,6 odstotka in je znašala 899,4 milijona kilovatnih ur.  Gledano v celoti, pa smo iz vseh slovenskih elektrarn januarja uspeli zagotoviti kar milijardo 386 milijonov kilovatnih ur električne energije oziroma za 13 odstotkov več kot v enakem času lani in tudi za 19,5 odstotka nad prvotnimi bilančnimi napovedmi.(bj)
Brane Janjič
O avtorju