Energetika

Jesen vendarle bolj naklonjena proizvodnji hidroelektrarn

Oktobra so slovenske hidroelektrarne v prenosno omrežje oddale 305,3 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 6,7 odstotka več kot lani.
Jesen vendarle bolj naklonjena proizvodnji hidroelektrarn

Bolj moker oktober se pozna tudi na proizvodnji hidroelektrarn, saj so objekti na Savi, Dravi in Soči deseti letošnji mesec v prenosno omrežje oddali 305,3 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 6,7 odstotka več kot v enakem času lani. Ob tem je treba upoštevati, da se pri proizvodnji družbe HESS že pozna tudi obratovanje nove elektrarne Brežice. Tako so elektrarne na zgornji in spodnji Savi oktobra v omrežje oddale kar 58,8 milijona kilovatnih ur ali za 34,3 odstotka več kot v enakem času lani.

Bolje kot oktobra lani so se odrezale tudi elektrarne na Dravi, ki so skupaj v omrežje oddale 199 milijonov kilovatnih ur (za 6,5 odstotka več), medtem ko je bil izkupiček Soških elektrarn v primerjavi z lanskim letom oktobra za skoraj 15 odstotkov slabši in je dosegel »le« 47,4 milijona kilovatnih ur. Da letošnja hidrologija ne sledi dejanskim pričakovanjem, potrjuje tudi primerjava dejanskih rezultatov z prvotnimi bilančnimi napovedmi, saj so ti bili oktobra za skoraj 12 odstotkov pod količinami predvidenimi z elektroenergetsko bilanco.

Ne glede na to, pa obetavnejši jesenski proizvodni rezultati vzbujajo upanje, da bo izkupiček hidroelektrarn ob koncu leta vendarle nekoliko boljši, kot je kazalo v prvi polovici leta. Drugače so hidroelektrarne v prvih desetih letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale 2 milijardi 945,9 milijon kilovatnih ur, kar je bilo za 18,5 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju in tudi za petino manj od prvotnih bilančnih napovedi.

Po zaslugi povečane proizvodnje v naših drugih elektrarnah, zlasti TEŠ in NEK, je pogled na desetmesečni izkupiček precej lepši, saj smo iz vseh domačih virov v prvih desetih letošnjih mesecih uspeli zagotoviti 11 milijard 508,9 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma le za 1,2 odstotka manj kot lani.

Brane Janjič
O avtorju