Energetika

Združenje TSC TSOs v petek v Münchnu odprlo novo skupno pisarno

Nova pisarna bo Združenju omogočila večjo učinkovitost in višjo kakovost dela.
Združenje TSC TSOs v petek v Münchnu odprlo novo skupno pisarno

Skupna pisarna Združenja sistemskih operaterjev za zanesljivost obratovanja elektroenergetskih sistemov srednje Evrope (TSC TSOs) bo zaradi tesnejšega usklajevanja in sodelovanja omogočila večjo učinkovitost in višjo kakovost dela. Pisarna nudi delovni prostor 15 strokovnjakom sodelujočih sistemskih operaterjev prenosnih omrežij (TSOs) za izvajanje naprednih nalog 24/7 upravljanja vse več operacij Združenja in zagotavljanja visoke ravni zanesljivosti elektroenergetskih sistemov v Evropi. Njihove ključne naloge so zagotavljanje kakovosti podatkov, vzdrževanje stabilnega delovanja IT orodij Združenja ter zagotavljanje podatkov za razvoj novih procesov za operativno načrtovanje in analize zanesljivosti, ki jih izvaja Združenje. Združenje podatke vseh sodelujočih nadzornih področij zbira in samodejno združuje, in to ne samo podatke desetih držav Združenja, pač pa tudi podatke iz 14 drugih držav kontinentalne Evrope. Na osnovi izboljšanih naborov podatkov Združenje pristopa k napovedim nepredvidljivih razmer in preučuje rezultate s pomočjo dnevnih konferenčnih klicev med člani Združenja in s CORES-om.“Skupna pisarna nam nudi priložnost za izmenjavo izkušenj osebja, vključenega v operativno načrtovanje, da bi tako bolje razumeli kaj se dogaja v transnacionalnem omrežju. Gre za velik korak naprej k še tesnejšem sodelovanju med sistemskimi operaterji, da bi se tako bolje soočili s sodobnimi izzivi'', pojasnjuje Ben Voorhorst iz TenneT-a.

Nova pisarna hkrati delovno mesto in informacijsko središče

"Naša skupna pisarna je ne samo delovno mesto, pač pa tudi informacijsko središče," pravi Alexander Wirth, operativni vodja TSC, ki prihaja iz Swissgrida. “Po eni strani, svoje delo opravljamo bolj učinkovito, po drugi pa zaradi tesnejšega usklajevanja in sodelovanja razvijamo nova področja sodelovanja in imamo neposreden stik s sodelavci iz različnih sistemskih operaterjev. To bo za stalno izboljšalo zanesljivost dobave električne energije.” Skupna pisarna je s poslovanjem sicer začela že julija, a je Združenje do sedaj moralo uporabljati začasne prostore. Po novem pa ima na voljo več kot 260 m² potrebam tamkaj zaposlenih strokovnjakov prilagojenega prostora. Istočasno je Združenje TSC TSOs uspešno uvedlo nov 24/7 sistem Napovedi zasedenosti v realnem času (Intraday Congestion Forecast - IDCF). Ker se sistemski operaterji elektroenergetskih omrežij pri vzdrževanju potrebne zanesljivosti oskrbe dandanes spopadajo z vse večjimi izzivi (integracijo obnovljivih virov, počasnim razvojem omrežja, nepopolnih mehanizmov trga), je sodelovanje pri oceni zanesljivosti omrežja in izračunu zmogljivosti še toliko bolj pomembno. Odgovornost za načrtovanje delovanja omrežja, delovanje omrežja in zanesljivost oskrbe pa ostajajo v rokah posameznih sistemskih operaterjev.

Združenje nastalo kot pobuda za zanesljivost obratovanja elektroenergetskih sistemov srednje Evrope

Združenje TSC TSOs je z delovanjem začelo decembra 2008 kot pobuda enakopravnih partnerjev za decentraliziran pristop k spodbujanju evropskega regijskega sodelovanja za zanesljivost sistema v zadevnih državah in v celotni Evropi. Člani Združenja so 50Hertz, Amprion (oba Nemčija), APG (Avstrija), ČEPS (Češka), ELES (Slovenija), Energinet.dk (Danska), HEP OPS (Hrvaška), PSE (Poljska), Swissgrid (Švica), TenneT TSO (Nemčija), TenneT TSO (Nizozemska), TransnetBW (Nemčija) in opazovalec, MAVIR (Madžarska). Vključeni sistemski operaterji prenosnih omrežij so vzpostavili stalni Svet za zanesljivost obratovanja, ki ga sestavlja skupina strokovnjakov za varnost in zanesljivost obratovanja. Vzpostavili so nova orodja sodelovanja za nadzorne centre in skupno IT platformo CTDS za izmenjavo podatkov in izvedbo skupnih n-1 ocen zanesljivosti. Glavni cilj Združenja je nadaljnje izboljšanje operativnega sodelovanja med sistemskimi operaterji, da bi tako še naprej zagotavljali visoko raven zanesljivosti celotnega sistema evropskega elektroenergetskega omrežja. Zato so veseli sodelovanje vsakega novega sistemskega operaterja. (pb)

Polona Bahun
O avtorju