Poslej na voljo tudi interaktivno digitalno gradivo o sevanju
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Poslej na voljo tudi interaktivno digitalno gradivo o sevanju

Gre za spletno različico tiskanega gradiva »Energija, sevanje, življenje: Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenju«, ki je v okviru projekta povečevanja energetske pismenosti EN-LITE izšlo spomladi letos. Kot poudarjajo v društvu EN-LITE, so spletno različico gradiva pripravili z namenom, da bi znanje o sevanju v večji meri približali tudi tistim, ki raje kot po tiskanih gradivih posežejo po spletnih aplikacijah. iSevanje je zasnovano po načelih odzivnega dizajna, torej deluje na računalniških zaslonih, tabličnih računalnikih in pametnih telefonih. 

Namen gradiva (tako iSevanja kot njegove predhodnice, broširane tiskane različice, ki je prosto dostopna na povezavi www.en-lite.si/index.php/knjizica-o-sevanju) je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu prek daljnovodov do odjemalcev ter v medicini.

Gradivo so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (GEN energija), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), pri strokovnem pregledu pa so sodelovali številni ugledni strokovnjaki z različnih področij. 

iSevanje je sicer zainteresiranim spletnim obiskovalcem prosto dostopno na spletnem naslovu www.i-sevanje.si
Previous Article Novembra NEK proizvedla 525520,9 MWh bruto električne energije
Next Article Velenjski rudarji nezadovoljni s svojim položajem
Print
1157
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.