S prenovljenim RTP se odpirajo nove možnosti v Zasavju
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: Energetika

S prenovljenim RTP se odpirajo nove možnosti v Zasavju

Objekt, ki predstavlja enega pomembnejših projektov družbe v zadnjem letu, je skupaj s predsednikom uprave in županom Hrastnika odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Obnovljena RTP 110/20 kV Hrastnik uporabnikom zagotavlja večjo zanesljivost napajanja, povečala se je prenosna moč omrežja, izgube v omrežju pa so se zmanjšale. Kot je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana, mag. Andrej Ribič, je s tem narejen pomemben korak k močnejšemu električnemu omrežju. Ob tem je dodal, da je šlo za pomembno naložbo družbe in da je bila obnova, katere namen je bila ukinitev 35 kV in prehod iz 10 na 20 kV nivo, tehnično izjemno zahtevna.

Gre namreč za objekt, ki je bil zgrajen v 80-ih letih prejšnjega stoletja za napajanje tako prebivalcev kot pomembnejših industrijskih obratov v regiji – Tovarne kemičnih izdelkov TKI Hrastnik, Steklarne Hrastnik in Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Tudi pri obnovi so ti ostali napajani, saj je bil prehod na območju Hrastnika izveden ob stalni prisotnosti napetosti v RTP, kar je bil izjemno velik izziv za izvajalce del. Obnova je potekala od jeseni 2017, naložba pa je znašala 4,7 milijona evrov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da z gospodarskega vidika vlaganja v bolj zanesljivo in zmogljivejše električno omrežje predstavljajo tudi nove razvojne možnosti v Zasavju. Zato lahko pričakujemo tudi nadaljnjo širitev zasavskih podjetij, katerih uspehe z zadovoljstvom spremljamo v zadnjem času.

Naložbo pa je pozdravil tudi župan Hrastnika Marko Funkl, ki je med drugim izpostavil, da ta za 9200 prebivalcev občine Hrastnik predstavlja tudi priložnost za čistejše okolje – možnost povečane uporabe električnih vozil, električnega ogrevanja in priključevanje obnovljivih proizvodnih virov. (pb)

Previous Article NEPN priložnost za svetlo prihodnost
Next Article EZS bo še naprej vodil Anton Colarič
Print
551
Avtor fotografij:arhiv Elektro Ljubljana
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.